"ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа. Жертва на този саботаж пада и второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)".

Това каза в парламента бившият премиер Николай Денков. Той допълни, че второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта.

И допълни, че законопроектите са блокирани от ГЕРБ, тъй като законите стоят в комисии, председателствани от ГЕРБ-СДС. 

"За да бъде извършено второто плащане, трябва да бъде приет Законът за личния фалит, Правилата за работата на Комисия за противодействие на корупцията, Законът за защита на сигналоподателите и Пътната карта за климатична неутралност, която е вкарана в програмата за тази седмица", обясни Денков. "Надявам се поне тя да бъде приета", отбеляза той.

Денков посочи, че Министерският съвет е свършил всичко, което е зависeло от него още през миналата година, и следва да се осигури мнозинство в пленарна зала.

"Няма как като министър-председател аз да осигуря мнозинство в парламента", изтъкна Денков.

Той уточни, че докато не бъдат осъществени реформите, записани в плана, няма да получим средства.

Денков коментира и предложението за отлагане на либерализацията на електроенергийния пазар за битовите потребители, като според него това няма да помогне с нищо.

"Това е очевиден, популистки ход, който ще направи още по-трудна либерализацията, която така или иначе трябва да се случи", заяви Денков.

Според Атанас Славов ГЕРБ и ДПС са ни закарали на избори, за да запазят своите удобни мнозинства във Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет.

"На второ място, за да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която от септември месец е с увеличени правомощия, разследващи функции, но със старо ръководство. Трета причина, да получат амнистия за потенциални сигнали и разследвания", добави бившият правосъден министър.