Стотици хора в Израел се събраха в сряда вечерта на демонстрация за освобождаването на израелските заложници. Протестът бе предизвикан от показан по-рано клип на заложник от „Хамас“. На него се вижда млад мъж, чиято ръка е отрязана. Той обяснява, че животът на заложниците е ад, държани са в подземие без храна, вода и медицинска помощ.

Според израелските медии цялата предмишницата на заложника е била откъсната, когато на 7 октомври терористи от "Хамас" са хвърлили гранати в скривалището, където той и други хора са потърсили убежище. Израелските медии идентифицираха мъжа като Херш Голдберг-Полин, израелски и американски гражданин.

След публикуването на видеоклипа родителите на отвлечения мъж също се изказаха в съобщение:

"С облекчение виждаме, че е жив, но също така се притесняваме за здравето и благополучието му", се казва в изявлението им, публикувано от Форума на роднините на заложниците.

Те са чули гласа на сина си за пръв път от 201 дни насам.

"Ако можеш да ни чуеш, ти казваме: обичаме те, бъди силен, оцелей".

"С всеки изминал ден страхът от загубата на още невинни животи нараства", обяви форумът на роднините на заложниците след публикуването на потресаващото видео с отвлечения Голдберг-Полин. "Не можем да си позволим да губим повече време. Заложниците трябва да бъдат наш основен приоритет. Те са подложени на ежедневни физически, сексуални и психологически мъчения в продължение на повече от 200 дни", се казва още в изявлението.

Демонстрантите се събраха в Йерусалим близо до резиденцията на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Сред протестиращите бяха и приятели на отвлечения младеж. Стигна се до сблъсъци с полицията.

По данни на полицията демонстрантите са запалили огньове и фойерверки и са преобърнали кофи за боклук. Те също така са блокирали движението. Силите за сигурност са се опитали да ги разпръснат. Четирима души са били арестувани.

Медиите разпространиха и видеозапис, на който се вижда как силите за сигурност отвеждат крайно десния министър на полицията Итамар Бен-Гвир до колата му по време на демонстрацията, докато тълпата скандира "срам". На кадрите се вижда как той маха на тълпата.

Бен-Гвир, който е и министър на сигурността, неотдавна заяви, че трябва да се прекратят преговорите за освобождаване на заложниците, които все още се държат в ивицата Газа и да няма прекратяване на огъня.

В продължение на месеци хиляди граждани на Израел призовават правителството да сключи ново споразумение с „Хамас“, за да осигури освобождаването на заложниците, държани в ивицата Газа. „Хамас“ обаче също е отхвърлил предложенията на международните посредници за решаване на заложническата криза и спиране на огъня.

Роднините на отвлечените също обвиняват правителството, че пречи на сключването на сделка за освобождаване на заложниците. В началото на февруари самият Нетаняху заяви, че няма да се съгласи на споразумение "на всяка цена".

В сряда вечерта в центъра на крайбрежния мегаполис Тел Авив също се проведе спонтанен митинг.

„Хамас“ вече няколко пъти показа кадри с отвлечените от Израел хора. Този тип видеоклипове се категоризират от Израел като психологически терор срещу роднините.