Апелативен съд в Ню Йорк отмени присъдата за изнасилване на бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн, която той получи през 2020 г.

С решение в съотношение 4:3 щатският апелативен съд стигна до заключението, че тогавашният съдия е допуснал грешка. Той е позволил на обвинението да представи изявления на жени, които твърдят, че Уайнстийн ги е нападнал, въпреки че те не са били част от обвинителния акт. Съдът разпореди нов процес по делото.

"Стигаме до заключението, че първоинстанционният съд е допуснал грешка, като е допуснал свидетелски показания за необвинени, предполагаеми предишни сексуални действия срещу лица, различни от ищците по основните престъпления", пише главният съдия.

През 2020 г. Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор в Ню Йорк за сексуално насилие и изнасилване. В момента той излежава присъдата си в нюйоркски затвор. Въпреки това Уайнстийн остава в затвора след отмяната на присъдата, тъй като през 2022 г. е осъден на 16 години затвор за друго изнасилване в Лос Анджелис.

По време на съдебния процес в Лос Анджелис през декември журито признава Уайнстийн за виновен по три обвинения в сексуални престъпления. Той беше оправдан по едно обвинение, а по други три обвинения нямаше споразумение. Обвиненията произтичат от четири жени в периода от 2004 г. до 2013 г. Твърди се, че повечето от посегателствата са извършени в хотели в Бевърли Хилс.

Някога един от най-влиятелните мъже в Холивуд

Заедно с брат си Боб Уайнстийн е основател на компанията за производство и разпространение на филми Miramax. Преди присъдите той бе един от най-могъщите мениджъри в американската филмова индустрия. Първият съдебен процес срещу Уайнстийн бележи крайъгълен камък в правната история. Делото беше основен катализатор на движението #MeToo. От 2017 г. насам повече от 80 жени публично обвиниха Уайнстийн в сексуално посегателство.

Решението по делото за изнасилване през 2020 г. очевидно е било противоречиво сред юристите на съда: няколко от тях са формулирали особени мнения. С такова особено мнение те могат да запишат до каква степен не са съгласни с решението на мнозинството от съда.