Легендата на българския футбол Красимир Балъков даде днес първата си пресконференция като старши треньор на Локомотив (София), превръщайки се в третия наставник на тима през пролетта. Балъков има като задача да спаси отбора в битката му за оцеляване в елита, а първото препятствие е гостуване в неделя на Хебър (Пазарджик).

Тимът от столичния квартал "Надежда" започна първенството със Стойчо Стоев, който още през есента беше заменен от Данило Дончич. И двамата са свързани емоционално с клуба, тъй като тук е минала част от кариерата им.

"Настроението в съблекалнята е добро, надявам се на терена да е още по-добро. Една треньорска смяна винаги носи положителен ефект. Футболистите са по-концентрирани, слушат, изпълняват.

Не очаквам сега да е друго яче. Въпросът е колко бързо ще попият нашите идеи", започна бившият плеймейкър на България и Щутгарт, цитиран от БТА.

Попитан дали нещо е успял да промени за краткото време начело, той заяви, че е невъзможно това да се случи точно за три дни, но се надява играчите му да са по-силни ментално в последните мачове.

"Нормално е да има срив, виждате колко поредни загуби има отборът. Но в тези три дни всички показаха, че имат капацитета да излязат от тази ситуация. От три дни съм тук и от това, което виждам в отбора, на тренировките, не мога да си обясня на какво се дължат толкова много лоши резултати преди мене.

Защото всички са дисциплинирани, работят, искат да се покажат в добра светлина. Не знам дали е било така и преди. Но няма да говоря против колега, защото знам какво е. И мене са ме махали.

Гледам напред и може би първият ни мач ще покаже какво точно се случва", добави Балъков, след като го попитаха дали е проучил на какво се дължат тези лоши резултати предвид твърдението му, че вижда хора с потенциал в съблекалнята.

След това дойде въпрос дали не е прекалено рисково да поеме отбор, който е на 14-о място в класирането и опасността от изпадане е прекалено реална.

След изиграването на редовните 30 кръга отборите се разпределят на три плейофни групи. Първите шест отбора разпределят титлата и медалите. Тези от 7-о до 10-о място спорят за позиция, даваща право на допълнителен бараж за участие в турнира Лига на Конференциите, а последните шест тима ще излъчат два изпадащи и един, който има допълнителен шанс да запази мястото си в елита с плейоф. Локомотив е точно там, точно на мястото, отвеждащо на този бараж.

"Какво мога да загубя? Освен да се опитаме да променим нещо в положителна посока, не виждам какво може да стане. Не съм бил вариант за треньор и преди, както се писа. Знам, че ръководството искаха да задържат предишния треньор (б.а – Данило Дончич) и с него да завършат сезона. Но явно сега са решили да го сменят, защото не е имало вариант това да стане така".

Бившият номер 10 на Спортинг (Лисабон) допълни, че не се страхува нито от програмата, нито двете домакинства в плейофа.

"Участвал съм в много такива предизвикателства. Някои съм ги печелил, някои съм ги губил. Взел съм положителното от тези ситуации. Така че дори и да минем през баражите, няма да има проблем да запазим статута си в efbet Лига.

Сега ни предстоят два мача навън. Мой принцип е, че не е важно дали играеш навън или у дома. Важно е дали играеш срещу Ботев например или срещу Хебър, както на нас ни предстои. Това трябва да определя тактиката ни. Ще се опитаме да обясним на футболистите по най-прост начин какво се иска от тях".

Попитан какви са били причините да поеме отбора на Локомотив в тази трудна ситуация и за краткосрочни отношения, той каза:

"Любовта ми към футбола и приятелството с със собственика на клуба Иван Василев. А също така и защото знам, че ще спасим отбора".

Той допълни, че вече тренират на пълни обороти Валентин Николов и Кардозо, като за срещата с Хебър няма да бъдат на разположение, но след това против Етър (Велико Търново) той ще може да ги използва. Други контузени няма, а и Мики Орачев вече тренира на пълни обороти.

Хебър (Пазарджик) е воден от Любослав Пенев – бивш съотборник и приятел на Балъков, с когото го свързват и много спомени. Новият наставник на "червено-черните" обаче не смята, че могат да се изненадат.

"В България на първо място трудно можем да се изненадаме. Ние с Пенев доста често сме се срещали на терена и като футболисти, а и сега като треньори. Очаквам една битка, която да премине на максимума. И ние да вкараме един гол повече и да победим.

Също така очаквам и подкрепа от феновете, защото мачовете са решаващи. Надявам се те да разберат, че трябва да дадат 200 процента подкрепа", завърши Балъков.