Какво се случва в ивицата Газа? Няколко месеца след атаката на "Хамас" срещу Израел, дори на Запад общественото мнение за това кой е "добрият" и "лошият" в конфликта сякаш се обръща.

Протести в защита на Палестина се организират от младите леви в САЩ, Великобритания и други държави. Расте антисемитизмът, дори там, където уж беше изчезнал. Какво се случи от 7 октомври насам? 

По темата гости в Z-Каст са зам. главната редакторка на Клуб Z Мила Аврамова и кореспондентката ни в Берлин Капка Тодорова.

"Има около 15 млн. евреи и над 2 млрд. араби. Само този брой показва защо десетки, дори стотици пъти по-бързо се разпространява палестинската теза, или проганда. И най-много се обсъжда в TikTok и Instagram, социалните мрежи на най-младите", обясни Тодорова.

Затова и виждаме много истории за палестинското страдание, но далеч по-малко за израелското. 

Къде е грешката на Израел, освен от PR гледна точка?

"През цялото си историческо съществуване, евреите са невинна жертва, и това се случва през последното хилядолетие. Те са подложени на зверски гонения в цяла Европа, а апогеят на този антисемитизъм се достига в нацистка Германия. Много е страшно, че едни хора, които са били винаги невинни жертви, в момента причиняват невинни жертви", отбеляза Аврамова.

Затова е логично да си зададем въпроса - не можеше ли Израел да походи по различен начин. Бомбите ли са най-добрия подход? Възможно ли е прочистването на "Хамас" от една от най-добрите армии в света да не става по този брутален начин?

"За мен обяснението е в това кой управлява в момента Израел. Виждам сериозен паралел между Израел и България. Начело е Бенямин Нетаняху, човек със спорен имидж, забъркан в доста сериозни корупционни скандали, който се опитва да овладее съдебната система. И би направил всичко да остане на власт - защото ако не е на власт, ще отиде в затвора", добави тя.

Има ли други измерими щети за евреите по света?

Знаем ли наистина достатъчно факти за бойните действия? Военни престъпления има, а налице ли е геноцид? Можем ли да посочим кой наистина е "добрият" и "лошият", както можем в Украйна?

Само радикали ли са останали в Палестина? А в Израел?

Отговорът на тези и други въпроси - в новия Z-Каст 154:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.