Украинските отбранителни сили ще могат да стабилизират фронтовите линии през следващите месеци на фона на продължаващата руска офанзива, съобщиха от Института за изследване на войната, предават Укринформ и БТА.

„Много вероятно е Украйна е да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци и може да успее да започне ограничени контранастъпателни операции в края на 2024 г. или началото на 2025 г.“, се казва в доклада на US организацията.

Според анализаторите на ИИВ руските сили все още страдат от широко разпространени тактически провали и украинските сили все още ще могат да се възползват от тези провали, докато руското военно командване продължава да има проблеми с адаптации на тактическо ниво.

„Украйна ще може да неутрализира много от материалните ограничения, пред които е изправена в момента, през следващите седмици и предприема стъпки за облекчаване на предизвикателствата си с личния състав през следващите месеци, но Русия ще продължи да използва собствените си предимства, докато украинските способности се подобряват“, посочва докладът.

Анализаторите на ИИВ са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия.

„Въпреки това руските сили ще използват избрани предимства и приспособяване към ситуацията, за да представляват значителна заплаха за Украйна това лято“, заключава Институтът за изследване на войната.