Политическият спор в Грузия относно законопроекта за контрол на чуждестранното влияние в политиката се задълбочи, след като снощи над 100 000 грузинци излязоха на протест, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По време на протест в неделя вечерта се стигна до сблъсъци с полицията. Правната комисия на грузинския парламент снощи подготви второто четене на спорния закон, като управляваща партия "Грузинска мечта" заяви, че ще го подложи на гласуване днес. До заседанието не бяха допуснати 14 членове на опозицията.

Проектозаконът задължава неправителствените организации да разкриват чуждестранните си източници на финансиране. Правителството твърди, че това има за цел да осигури по-голяма прозрачност и да затегне контрола върху чуждестранното влияние.

Много от проектите за насърчаване на демокрацията в Грузия се финансират от Запада, включително със средства от ЕС и САЩ. Критиците се опасяват, че този закон, създаден по руски образец, ще бъде използван за спиране на паричните потоци и за преследване на прозападни групи.

Бившата съветска република Грузия е кандидат за присъединяване към ЕС, отбелязва ДПА. Правителството на "Грузинска мечта" също подкрепя сближаването с ЕС, но в същото време се застъпва за поддържане на добри отношения с Русия. 

Милиардерът олигарх Бидзина Иванишвили, който е силният човек в партията, снощи обвини Запада, че използва Грузия, подобно на Украйна, като пушечно месо в борбата срещу Москва.