Парламентът не прие удължаването на нулевата ставка на ДДС върху брашното и хляба до края на годината. Сега законът предвижда тя да се върне на нивото от 20% от 1 юли. Отпадна и ограничението от 15% търговска надценка за хляба.

Това се случи при второто четене на промени в данъчните закони, предложени от ГЕРБ и ДПС, които в крайна сметка не бяха подкрепени.

Остава въведеният от началото на тази година алтернативен данък за събиращите гъби, горски плодове и трюфели. Срещу отмяната тази сутрин браншът протестира, а в пленарната залата бившият финансов министър Асен Василев защити нуждата от оставането на данъка.

Още при първото гласуване в пленарна зала на заглавието на законопроекта, не бяха събрани достатъчен брой гласове за подкрепа. Така гласуването по-нататък на законовите промени не беше възможно да продължи.

По-рано днес депутатите от бюджетната комисия гласуваха нулевата ставка ДДС за хляба да остане до края на годината. Това стана с промяна в преходните и заключителните разпоредби на Закона за облагане на доходите на физическите лица, където при първото четене се предвиждаше единствено отменянето на алтернативния данък за гъбарите и събирачите на трюфели.