Датските военновъздушни сили обучават следващо поколение украински летци да управляват самолети Ф-16 „Файтинг Фалкон“, съобщиха от НАТО.

Обучението се извършва в базата „Скидструп“ в скандинавската страна.

Коалиция от съюзници, включваща Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия, се споразумяха да предоставят безвъзмездно свои изтребители Ф-16 на украинските ВВС. Въз основа на тази договореност инструктори в „Скидструп“ обучават украински летци, техници и наземен състав да пилотират и обслужват изтребителите. Първите Ф-16 ще постъпят на въоръжение в украинската армия по-късно през годината.

Ф-16 е съвременен многоцелеви изтребител, който трябва да замени остаряващия украински флот от МиГ-29 и Су-27, изтъкват от НАТО. Той е високоскоростен, високоманеврен, способен да носи широк набор от боеприпаси. Тези машини трябва да засилят способността на Украйна да продължи да защитава въздушното си пространство и територията си от руската агресия.

„Този самолет е модифициран няколко пъти и в действителност сега е много модерен самолет. Той може да конкурира най-добрите западни изтребители“, изтъква генерал-майор Ян Дам – командващ датските кралски ВВС.

Той е убеден, че украинските пилоти ще извлекат огромни ползи от Ф-16.

Генералът допълва, че летците в Дания съчувстват на украинския народ и искат да направят всичко, за да му помогнат.