Украйна е изправена пред нов етап от войната, предупреди президентът Володимир Зеленски.

Той отправи предупреждението си сред поредните руски нощни обстрели на украински градове и инфраструктура, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Два руски дрона са поразили цивилни обекти в Харкив. Ранени са най-малко трима души, сред които 13-годишно дете и жена, съобщи кметът на града Игор Терехов. Той написа в „Телеграм“, че при атаката е избухнал пожар и че служители на спешната помощ помагат на пострадалите.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 13 руски дрона в две области на страната, съобщи генералният щаб на Киев. Общо Русия е нанесла над 100 въздушни удара по украински населени места и инфраструктура.

Русия е готова да обсъди сериозни предложения за изход от конфликта в Украйна, основани на съществуващите реалности и съобразени с безпокойствата на Москва по отношение на сигурността, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея Украйна трябва да обещае, че ще остане военна неутрална в бъдеще. Киев обаче на няколко пъти отхвърли това условие.

По-рано генерал-майор Вадим Скибицки – зам.-началник на дирекцията на военното разузнаване на Украйна (ГУР), заяви пред „Икономист“, че в крайна сметка ще се наложи да се водят разговори, какъвто е случаят с всяка война.