Единственото препятствие между народа на Газа и прекратяването на огъня в анклава е „Хамас“, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън, цитиран от АФП и БТА.

„Очакваме да видим наистина дали те могат да приемат да отговорят с „да“ на прекратяването на огъня и на освобождаването на заложниците“, изтъкна той.

Израел и страните посредници в преговорите по споразумение за прекратяване на огъня все още чакат отговор от страна на „Хамас“ по предложение за примирие от 40 дни, свързано с освобождаване на заложниците в Газа и размяната им за палестинци, задържани в израелски затвори.

Делегация на "Хамас" отпътува днес за Кайро, за да продължи дискусиите.

По този повод Блинкън заяви, че „Хамас“ претендира, че представлява палестинския народ. И допълни, че ако това е вярно, то приемането на прекратяване на огъня би трябвало да е очевидно.

Блинкън също така предупреди, че израелска атака срещу Рафах в южната част на ивицата Газа ще причини щети отвъд приемливото. По думите му Израел не е представил никакъв план за защита на цивилните по време на евентуална атака срещу Рафах.

Тези изявления държавният секретар направи по време на форум, организиран от Института „Маккейн“ в щата Аризона.

Същевременно Световната здравна организация (СЗО) предупреди за тежки последици, ако Израел пристъпи към планираната военна операция в град Рафах, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Офанзивата в Рафах ще доведе до кървава баня, гласи изявление на СЗО, разпространено в „Екс“.

В момента в града са подслонени над 1,2 милиона души, като много от тях не могат да отидат другаде. Ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване, ще ограничи още повече достъпа до храна, вода, здравни и санитарни услуги, ще доведе до избухване на повече огнища на заболявания, до още по-голямо разпространение на глада и до повече човешки жертви, заявяват от международната организация.