• Клип с кадри на Георги Господинов, с който се рекламира крем за ставни проблеми, е манипулиран с помощта на изкуствен интелект;
  • Кадрите са взети от участие на писателя в литературен фестивал в украинския град Лвов през 2023 г. (Lviv BookForum 2023), но върху тях е насложен друг звук, различен от оригиналните файлове;
  • Манипулираното видео се разпространява като спонсорирана реклама във Фейсбук и отправя към страница, която имитира статия на българската онлайн медия „Факти.бг”;
  • „Статията” съдържа изфабрикувана информация и всъщност е реклама на крем за болни стави.

Във Фейсбук се разпространява спонсориран видеоклип, в който българският писател Георги Господинов рекламира крем за лечение на ставни заболявания. Страницата, публикувала клипа, е спонсорирала и други видеоклипове, генерирани с изкуствен интелект, с още известни личности от България – актьорите Михаил Билалов и Камен Донев, ТВ водещата Нели Хаджийска, разследващия журналист Христо Грозев, режисьора Магърдич Халваджиян. Всички клипове съдържат идентичен текст и приканват потребителите да последват линка на рекламата. Връзката води до изфабрикувана статия, която рекламира крем за болни стави, който не се продава в аптечната мрежа и може да бъде поръчан единствено през форма за контакт, достъпна след клик върху видеото.

Проверка на Factcheck.bg показа, че всички видеа са дийпфейк (deepfake) – създадени с помощта на изкуствен интелект. Кадрите с Георги Господинов идват от негово участие във форума на книгата в Лвов през 2023 г. (Lviv BookForum 2023). Оригиналните кадри са манипулирани и върху тях е насложен изфабрикуван звук, който наподобява гласа на писателя, а изображението е променено така, че движенията на устата да се доближават до изфабрикуваното послание.

Забелязва се, че на моменти движенията на устата не съвпадат със звука, а някои думи са изречени с грешно ударение или с неподходяща интонация, което е типична характеристика на пресъздадената с изкуствен интелект реч.

Проверка на Factcheck.bg с онлайн инструмента за автентичност на аудиозаписи llElevenLabs потвърди, че файлът е манипулиран и вероятността звукът да е създаден от изкуствен интелект е 98%.

Клик върху видеото води до фалшива статия, която визуално имитира българска онлайн медия

Клик върху рекламата води до изфабрикувана статия, която имитира материал на българското онлайн издание „Факти.бг”. Уеб страницата показва идентична лента за навигиране на тази в оригиналния сайт. Използвано е автентичното лого на медията и характерния червен цвят на навигацията. Линковете на лентата за навигация обаче не водят до различни категории на информация, а обратно към същата страница. Впечатление правят разлика в шрифтовете и липсата на голяма част от графичните елементи на оригиналния сайт – например секции, които препращат към различни рубрики, както и онлайн реклами. Уеб адресът също няма общо с този на онлайн медията.

Статията съдържа изфабрикувано интервю между анонимен журналист и актрисата Бриджит Нилсен

Изфабрикуваната статия е озаглавена „БРИДЖИТ НИЛСОН: „КАК СЕ ОКАЗАХ В ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА.“”. Търсене на заглавието в Гугъл не води до нито един резултат с идентичен текст. Проверка във „Факти.бг” показа, че подобна статия не съществува в сайта на онлайн медията.

Статията съдържа изфабрикувана история за известната актриса от датски произход Бриждит Нилсен, за която се твърди, че се е придвижвала с инвалиден стол заради ставно заболяване. Като доказателство е представен кадър, на който се вижда Нилсен в количка за хора с ограничена мобилност. Обратно търсене на изображението показа, че снимката е направена през април 2018 г. на летище във Филаделфия, Пенсилвания, когато актрисата пристига за снимките на филма „Крийд 2″. На кадъра се вижда служителка на летището, която бута Нилсен с количка. Обратно търсене на изображението показва и друг кадър от същия ден, на който актрисата се качва самостоятелно на автомобила си.

Материалът продължава с изфабрикуван разказ на актрисата, че български лекар на име Николай Димитров е излекувал заболяването ѝ с помощта на крем, който не се продава в българската аптечна мрежа.

Статията цитира и интревю с несъществуващ български ортопед

Следва изфабрикувано интервю с гореспоменатия български лекар, представен като „Доктор Николай Димитров, Общопрактикуващ лекар, ортопедичен хирург, общопрактикуващ лекар, обществен деец, автор на книги за здравето.”

Към представянето на фиктивния доктор има и снимка на мъж в бяла престилка. Проверка на изображението показа, че това е снимка на американски кардиолог на име Нейтън Харун Техрани.  

Проверка на Factcheck.bg показа, че български ортопед-хирург на име Николай Димитров съществува, но той не изглежда по този начин.

Изфабрикуваното интервю с фиктивния д-р Димитров прави няколко основни внушения: 

  • че в България не съществуват ефективни лечения за ставните заболявания
  • че голяма част от методите, които се прилагат, всъщност вредят на хората;
  • че единствено решение на проблема е предлаганият в статията крем, който позволява на ставите „да се регенерират”. 

Публикацията цитира и изследване, извършено от „Българския институт по клинични изследвания” според което продуктът има близо стопроцентова успеваемост в лечението на различни оплаквания, като не е представена информация на какво отговарят стойностите, представени като резултати на изследването. Проверка на Factcheck.bg показа, че „Български институт по клинични изследвания” не съществува.

Изфабрикуваната статия завършва с конспиративна нотка – че продуктът не е наличен в аптечната мрежа, защото не е икономически изгоден на фармацевтичната индустрия. За сметка на това, може да бъде закупен през онлайн формата за контакти в дъното на страницата.

В края на статията има и секция за коментари, подобна на тези в новинарските сайтове, но различна от тази на сайта „Факти.бг”. Коментарите са подредени така, че да изглеждат като спонтанен диалог между различни потребители, в който коментиращите препоръчват продукта и уверяват, че има ефект.

Подобен манипулиран видеоклип, използвал кадри с актьора Михаил Билалов води до идентична както визуално, така и съдържателно статия, с единствената различка, че кремът за стави е заместен със спрей. Впечатление правят и коментарите, които отново са същите, но този път обсъждат спрей, а не крем. Обратно търсене на снимките на коментиращите показва, че са изтеглени от различни сайтове в мрежата.

Клиповете се разпространяват от анонимни страници

Проверка в регистъра за реклами на Фейсбук Ad Library показва, че страницата, спонсорирала манипулираното видео с Георги Господинов, е спонсорирала още други подобни реклами. Съществува и втора страница, която публикува и спонсорира същото съдържание във Фейсбук. 

Видеото с българския писател, както и други клипове, използвали идентичността на известни българи, са спонсорирани от две страници във Фейсбук – „Crystal Gallery” и „Nice phoyo”. И двете страници използват екранни снимки от сайтове за диети и спорт като корици и профилни снимки. 

Данните за контакт и на двете страници във Фейсбук са едни и същи. И двете страници са създадени на една и съща дата – 20 май 2022 г. За връзка са предоставени китайски имейл адрес и китайски телефонен номер, но според информацията, достъпна в регистъра Ads Library на Фейсбук, страниците се управляват от Украйна.

Проверено

Манипулирано видео използва лицето на писателя Георги Господинов за реклама на продукт за болни стави. Видеото е диийпфейк – манипулирано с помощта на изкуствен интелект. Оригиналните кадри са от участие на Господинов в литературен фестивал в Украйна през 2023 г. Върху тях е насложен изфабрикуван звук. Видеото се разпространява във Фейсбук като спонсорирана реклама на крем за стави. Клик върху рекламата води до фалшива страница, която имитира статия на съществуваща българска онлайн медия.

........

*По темата работи и Свилен Оприков

Factcheck.bg