Командирът на "Ислямски джихад", водил палестинската терористична организация в нападението на 7 октомври, е бил елиминиран при израелски въздушен удар вчера, съобщи Times of Israel.

Става дума за Иман Зареб, един от лидерите на по-малката група терористи, които заедно с "Хамас" извършиха масовите убийства и отвличания миналата година, започнали отново горещия конфликт в ивицата Газа. Зареб и неговите хора са проникнали в кибуца Суфа и са обикаляли и убивали цивилни къща по къща, открили а огън и по една линейка. 

Около 1200 души бяха убити при атаката на 7 октомври, повечето от тях цивилни. 253-ма бяха отвлечени, част от тях също са вече мъртви, за освобождаването на останалите се водят активни преговори.

Той е бил убит заедно с още двама бойци на "Ислямски джихад" в апартамент-скривалище в Рафа, обявиха от Израелските отбранителни сили.

Рафа се счита за основно укрепление на "Хамас", срещу което се очаква настъпление в близките дни. Израел се готви да направи това незабавно, ако разговорите за примирие и преговорите за обмен на заложници се провалят.

"Ислямски джихад" се счита за втората най-силна група терористи в ивицата "Газа" - след "Хамас", като също разполагат с хиляди членове и сериозен арсенал, и са в черните списъци на САЩ и ЕС.