Израелските въоръжени сили са започнали да евакуират палестински мирни граждани от Рафах преди офанзивата в града, която са предупреждавали, че ще започнат, предаде Ройтерс.

Първоначално въоръжените сили не бяха потвърдили информацията, съобщена по израелското армейско радио. Но в хода на деня призоваха жителите на Газа, намиращи се в източната част на град Рафах, да се насочат към "разширените хуманитарни зони", предадоха Франс прес, ДПА и БТА.

Според ООН в Рафах се намират около 1,2 милиона жители на Газа, повечето от които са разселени от боевете в други част и на ивицата, припомня АФП.

"Армията подканва жителите на източната част на Рафах да се насочат към разширените хуманитарни зони", се казва в комюникето на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ). "В съответствие с одобрението на правителството, текущата оценка на ситуацията ще ръководи постепенното придвижване на цивилните от посочените райони към хуманитарните зони", се казва в изявление на ЦАХАЛ, публикувано в Телеграм.

Израелските въоръжени сили определиха евакуацията като "временна" и добавиха, че призивите за преместване ще бъдат "разпространени чрез листовки, СМС съобщения, телефонни обаждания и медийни предавания на арабски език".

Според съобщената информация, евакуацията се фокусира върху някои от крайните квартали на Рафах. От тях цивилните ще бъдат насочени към палатковите лагери в намиращите се наблизо градове Хан Юнис и Ал Мауаси.

Израел е заявявал, че в Рафах се намират хиляди бойци на ислямисткото движение "Хамас" и победата му е невъзможна, без да превземе града, припомня Ройтерс. Но в Рафах се намират и над един милион разселени палестинци и опасността от операция с множество цивилни жертви притеснява западните сили и съседен Египет.

При удари в Газа вчера загинаха най-малко 19 палестинци, а трима израелски войници станаха жертви на ракетно нападение на "Хамас".