Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за тържествения водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия, съобщи пресцентърът на НСО.

Водосветът ще започне в 10:00 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Гражданите, които желаят да присъстват, ще имат достъп през пунктове за проверка, организирани при ул. „Раковски“ и ул. „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“.

Те ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 09:00 часа до 12:00 часа се въвежда забрана за използване на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. „Свети Александър Невски“. 

Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин, след което ще се състои тържественият марш на представителните блокове на Въоръжените сили, съобщи прессекретариатът на президента.

В края на тържествения ритуал над площад „Александър Невски“ ще прелетят три самолета МиГ-29. Но военен парад няма да има.

"Тази година 6 май ще премине без военен парад в центъра на София. Има съвпадане на Великденските празници с празника на Българската армия, даваме приоритет на общонационалното честване на Великден, обясни Атанас Запрянов в началото на април. "Ще оставим хората да отдадат почит първо към нашия Бог и после военните им задължения", каза още служебният министър на отбраната, припомня БТА.

Миналата година около 60 бойни машини преминаха през центъра на столицата по време на военния парад, който беше проведен за първи път от 2019 г. През 2020 г. и през 2021 г. заради пандемията от COVID-19 нямаше парад на Гергьовден, като празникът беше отбелязан с прояви, съобразени с противоепидемичните мерки. През 2022 г. също нямаше военен парад на 6 май, сочи информация на отдел "Справочна" на БТА.