Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната, съобщава БТА.

Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на бойни мисии. Ученията ще включват отработване на подготовката и разполагането за използване на нестратегически ядрени сили.

В маневрите ще участват ракетни сили от Южния военен окръг и руските ВМС. Целта им е да гарантират териториалната цялост и суверенитет на Русия "в отговор на провокативни изявления и заплахи от някои западни представители срещу Руската федерация", заяви министерството, цитирано от Ройтерс.

Частите, чиято готовност ще се поддържа, са разположени в близост до Украйна, отбелязва АФП.

Руското нашествие в Украйна доведе до най-лошите отношения между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г., според руски и западни дипломати, отбелязва Ройтерс. Русия представя войната като сблъсък със Запада, който според Путин е отблъснал руските опити за установяване на приятелски отношения след разпадането на СССР и се е опитал да поеме контрол над Украйна, докато разширява НАТО на изток. Западът и Киев от своя страна заявяват, че няма да намерят покой, докато руските сили не бъдат победени и представят войната като опит за имперско завоевание, целящо да върне Украйна в орбитата на Москва.

Обявеното учение е продължение на безотговорното поведение на Русия и още едно доказателство, че тя е заинтересована от допълнителна ескалация на ситуацията, предизвикана от нейната незаконна агресия. Такъв бе коментарът на Петер Стано – говорителя на Европейската служлба за външна дейност (ЕСВД). На въпрос за евентуалната подготовка за разрушаването на Кримския мост от украинските въоръжени сили той отговори, че Украйна се бори за оцеляването си и има легитимното право да се защити.