Българският посланик в Русия Атанас Кръстин няма да присъства на инаугурацията на Владимир Путин утре. Възпрепятстван е - от "лични причини".

Това се казва в отговор на Министерство на външните работи (МВнР) на запитване на Клуб Z, след като днес администрацията на Путин покани за церемонията по встъпването му в петия му президентски мандат лидерите на Европейския съюз. Поканите са получени в делегацията на Европейския съюз в Москва, както и от страните членки.

"Има отправена покана към посланика на Република България в Москва Атанас Кръстин, но той ще бъде извън Руската федерация по лични причини и няма да присъства на утрешната церемония по встъпване в длъжност на президента Путин" - се казва в отговора на МВнР.

От него не става ясно дали Кръстин би присъствал, ако не беше възпрепятстван от въпросните "лични причини".

Засега е известно само, че Франция ще изпрати посланика си в Москва на утрешната церемония.

Ройтерс изтъква, че решението на Париж може да доведе до разцепление в западния лагер, след като някои държави, включително Германия, Полша, Естония, Латвия и Литва, подчертаха, че няма да легитимират безпрецедентния пети мандат на руския държавен глава и така потенциално да подкопаят усилията на Украйна във войната ѝ с Русия. 

САЩ все още не са коментирали дали техен представител ще присъства на церемонията, но двама европейски дипломати заявили пред Ройтерс, че не очакват това да се случи.

Говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано обяви, че се обсъжда как блокът да отговори на поканата на Москва. Той уточни, че върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел е против участието на ЕС в церемонията.