Калоян Методиев е втори в листата на БСП в 25-и район в София.  Това става ясно от решение на РИК за регистрация на листата на социалистите.

Този район е известен като лидерски, тъй като там обикновено листите се водят от председателите на партиите. БСП се придържа към това неписано правило, тъй като водач на листата е лидерката Корнелия Нинова.

Второто място на Методиев предизвика сериозни брожения в средите на социалистите, тъй като това означава, че той почти сигурно ще стане депутат. От няколко години Методиев е много близък на Нинова, но преди това има доста противоречива политическа биография, особено от гледна точка на редовите социалисти.

От 2001 г. до 2003 г. Методиев е международен секретар на Младежкия съюз на демократичните сили (МСДС). Представлява партията в Младежката Европейска народна партия. След това е и председател на МСДС.

На парламентарните избори през лятото на 2005 г. е водач на листата на ОДС за област Търговище. По-късно през същата година напуска СДС, заедно с по-голяма част от членовете на НИС на МСДС и областните председатели на организацията.

От 2007 до 2013 г. е председател на партия Общество за нова България. След това се оттегля от активна политическа дейност. Връща се отново в политиката, когато през 2019 става началник на кабинета на президента Румен Радев, като остава на този пост за около една година.

В края на 2021 г. Методиев вече е началник на политическия кабинет на министъра на икономиката и индустрията. Постът по това време се заема от Корнелия Нинова. 

"Звънят ми другари да ми разказват за новия лозунг на БСП, който вече бил “130 години стигат, времето е наше!”. В първия момент не разбирах, но после видях новината, че лидерът на младежи СДС Калоян Методиев е втори в листата на БСП с водач Корнелия Нинова. 

Преди няколко дни по повод "трансфера" на Елена Йончева  в ДПС - принципната и с "държавническо" мислене Корнелия Нинова каза: “ Рано или късно зависимостите лъсват”. Няколко дни по-късно Методиев (СДС) е рамо до рамо с Нинова в листата на лидерския 25 МИР.  Не къде да е, а на второ място, което го прави автоматично депутат.

Е, няма как да не се съглася с Нинова този път - зависимостите лъснаха. Кръвта вода не става.  

На всички социалисти пожелавам хубава вечер и вместо Емил Димитров, от днес ще трябва да си пускат вече Богдана Карадочева. 

ПП: Към социалистите от Благоевградска област - нали знаете откъде ще влезе Нинова?" 

Това коментира във фейсбук Кирил Добрев, активен опонент на Нинова, който преди година бе изключен от БСП. Той намеква, че Нинова ще влезе в парламента от Благоевград, където също е водач на лисата, за да освободи място за Методиев.

Социалистите в 25-и район - София обаче биха могли да избутат Методиев по-надолу в листата чрез преференциално гласуване. Достатъчно е други кандидат или други кандидати да съберат поне 7% от преференциално подадените гласове.

Според Изборния кодекс на парламентарни избори е гарантирано единствено мястото на водача на листата, тъй като всички бюлетини, в които няма отбелязана преференция, се броят като преференциално подадени за него.