Китайският президент и генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) Си Цзинпин пристига на официално посещение в Сърбия днес. Визитата му е първата в страната от 2016 година насам.

Посещението съвпада и с 25-ата годишнина от поразяването с пет бомби на китайското посолство в Югославия, когато загинаха трима души. „Асошиейтед прес“ припомня, че през март 1999 г. НАТО започна войната по въздух, за да принуди тогавашния сръбски лидер Слободан Милошевич да прекрати бруталната си атака срещу етническите албански бунтовници в Косово.

След Сърбия, където Си ще остане до утре, той ще посети и Унгария.

Двете страни са смятани за входна врата в Европа на китайската инициатива "Един пояс, един път", пише Евронюз.

Първо посещение в Европа от пандемията

Първото посещение на Си Цзинпин в Европа от 5 години насам започна в неделя във Франция. Разговорът му с президента Еманюел Макрон в понеделник се фокусираше основно около търговските спорове между двете държави. Сред тях бе и заплахата за налагане на мита от Китай върху износа на френски коняк. Друга основна тема бяха дипломатическите усилия за прекратяване на войната в Украйна.

„Основният проект има за цел възстановяването на железопътна линия между Будапеща и Белград, която е финансирана предимно от Китай. По нея ще бъдат транспортирани китайски стоки от гръцкото пристанище Пирея към Европа“, посочва Евронюз за визитата на Си в Сърбия и Унгария.

Медията коментира още, че разпространението на китайски заводи за производство на акумулатори за електромобили в Унгария демонстрира икономическите връзки между Будапеща и Пекин.

Китайската делегация се състои от 400 души

Сръбският президент Александър Вучич ще посрещне китайския си колега в Белград. При последната среща на двамата през октомври в Пекин страните са подписали 18 споразумения, в това число и документ за свободна търговия, припомня БТА.  

Преди Си да пристигне в Белград сръбският „Политика“ публикува негова статия, в която се казва следното:

„Каквито и промени да настъпват в международната обстановка, Китай и Сърбия остават приятели и добри партньори. Нашето стоманено приятелство постоянно се укрепва, създава модел за взаимодействие между икономиките и хората.“

Сръбската информационна агенция Танюг съобщава, че 3400 полицаи ще охраняват визитата в Белград. Китайската делегация се състои от 400 души. Планира се да бъдат подписани и над 30 споразумения.