Изграждането на изкуственото временно американско пристанище в Газа, което да улесни доставката на хуманитарна помощ, е завършено. Заради лошите метеорологични условия обаче не може да бъде придвижено до определеното място, съобщи Пентагонът. Според плана хуманитарната помощ първо ще бъде товарена на кораби в Кипър, а оттам ще бъде доставена в пристанището и с камиони ще стига до жителите на Газа.

По-рано представители на хуманитарни организации предупредиха, че затварянето на двата пропускателни пункта в Южната част на Ивицата излага на риск над 2 милиона палестинци, които живеят там, допълва БНР.

Израелската операция започна преди повече от 24 часа, израелците завзеха пропускателния пункт Рафах на границата с Египет и спряха всякакви хуманитарни доставки оттам. По-късно от съображения за сигурност е бил затворен и другият пропускателен пункт в Южна Газа - Керем Шалом.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи късно снощи, че се очаква Керем Шалом да бъде отворен днес.

Вашингтон е получил уверения от израелска страна, че започналата операция в град Рафах е ограничена по характер и цели основно да прекъсне притока на оръжие и пари за бойците на Хамас.

Днес се очаква в Израел да пристигне директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс за разговори с премиера Бенямин Нетаняху.

"Ройтерс" отбелязва, че сблъсъци са белязали демонстрациите срещу войната в Газа в различни части на Европа.

169 души са били задържани при поредица от протестни прояви в Амстердам. Нидерландската полиция използва палки, сълзотворен газ и кучета срещу няколко хиляди демонстранти, които искаха да преминат в близост до паметника на Холокоста в града.

Стълкновения е имало и в Атина. Там повече от 300 демонстранти с палестински знамена се събраха до сградата на парламента и поискаха от Израел да се изтегли от Рафах.