Авиокомпания „Райънеър“ (Ryanair) ще базира четвърти свой самолет на Летище София и започва да лети до пет нови дестинации през настоящия летен сезон.

Петте нови маршрута ще бъдат Валенсия, Аликанте, Бристол, Копенхаген и Скиатос, с което поддържаните от компанията дестинации ще станат общо 40. 

Това съобщиха на съвместен брифинг Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, концесионер на столичния аеропорт, и Алисия Войчик-Голебиовска, мениджър за Централна и Източна Европа на авиокомпанията, предава БТА. 

С този самолет превозвачът инвестира 100 млн. евро в България, като същевременно това ще доведе до увеличение от 350 000 пътници годишно по дестинациите на авиокомпанията до и от Летище София, стана известно от думите на Алисия Войчик-Голебиовска. 

По думите ѝ увеличението на пътникопотока ще бъде с 23% спрямо предходната година, което ще има социално-икономически аспект, а ще доведе и до разкриването на работни места. 

До този момент компанията оперира на четири летища в България – София, Варна, Бургас и Пловдив, като на година превозва над три милиона пътници.