Хартиените бюлетини за предстоящия вот 2 в 1 ще бъдат отпечатани в различен цвят мастило - така че да се намали шансът гласоподавателите да се объркват. Това разясни в ефира на Нова нюз зам.-председателката на ЦИК Росица Матева. Тя не уточни какви ще са конкретно цветовете.

Въпреки това, ако бюлетина за евровота отиде в урната за националния и обратното, тя няма да бъде обявена за невалидна, а ще бъде преброена редовно. Целта на различното мастило обаче е да се намали броят на подобни грешки и съответно натоварването при броенето.

Изборът на хартия за машините е друга тема - там не ЦИК решава, защото според изборния закон хартията се доставя от печатницата на БНБ.

"Сиела Норма” е избрана с обществена поръчка, тя беше единственият кандидат. Ще инсталира машините в склада, ще ги транспортира в страната и ще осигури техници за обслужване у нас и в чужбина в предизборния и изборния ден. Транспортът зад граница е задача на Министерството на нъвшните работи. Около 200 техници ще инсталират машините, като те ще минат проверка през МВР и ДАНС”, обясни още Матева.

Не всичко, свързано с изборния процес, може да бъде публично, подчерта зам.-председателката на ЦИК - изборите все пак са въпрос на национална сигурност. Матева призова политиците да не рушат доверието в процеса.

И добави, че видеонаблюдение ще има в 10 000 от над 12 000 секции - колкото и на предишни избори. Не е ясно какви мерки се взимат за подобряване на реалния резултат в изборния ден - на последните няколко вота в много от секциите видеоизлъчване така и не тръгна, включително в 45% от най-рисковите. На доста места нямаше звук, камерата беше поставена така, че броенето не се вижда, или картината беше твърде ниско качество, че да се види каквото и да е.