Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Швейцария, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. 

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството – провеждането на свободни и честни избори. Едновременно с това министър-председателят беше категоричен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България. 

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. Главчев подчерта, че усилията на страната ни са довели до намаляващ миграционен натиск. По отношение на еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г. да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Главчев увери посланиците, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството. 

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) беше друг акцент, който премиерът Главчев постави на вниманието на посланиците. Министър-председателят посочи ползите от нашето членство, като изтъкна благоприятното въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, допринасяйки за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. 

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците. 

България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война България оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо, каза служебният премиер Димитър Главчев по време на видеоконферентен разговор с украинския министър-председател Денис Шмигал, проведена вчера.