"Повече отстъпки няма накъде да правим."

Това коментира служебният премиер, който е и външен министър, Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната. Той участва в церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа пред президентската институция.

"Нека да изчакаме, да видим какво правителство ще се сформира. Надявам се и те да продължат европейската си перспектива.

Позицията, която имаме е общоевропейска позиция, на нашите приятели от РСМ им е ясно, че ако не спазят изискванията за членство в ЕС, няма как да се получи", заяви Главчев.

Щяло да има закъснение на изборните резултати

"Очаквам кампанията по-скоро да бъде честна и прозрачна, да намалят градуса на напрежението, но кой съм аз да давам съвети на политиците", коментира той във връзка с началото на предизборната кампания за изборите 2 в 1 на 9 юни.

Той добави, че в изборните протоколи ще бъдат обработени три пъти повече числа, отколкото на предишните, а броят на РИК-овете е същият. Според него това ще доведете до закъсняване на официалните резултати. За да няма съмнения, че нещо се прави „на тъмно“, го съобщавам сега, добави Главчев.

По думите му няма как нищо да се направи, защото е определена числеността на РИК-овете по изборен кодекс. Членовете на избирателните комисии ще положат максимални усилия, посочи Главчев и призова да не се нагнетява напрежение, че се бавят резултатите заради някакви други практики.

Служебният премиер обясни, че всичко идва от това, че дори в многомандатни избирателни райони, които са с малко мандати на националните избори, числата за кандидати са едни и същи. Листите са с една и съща численост, добави Главчев. Той посочи още, че задачата на служебния кабинет е по-скоро логистична. Ние сме до деня на изборите, оттам поема ЦИК, ние следим да няма купуване и продаване на гласове, каза Главчев. Следенето е усилено, както стана ясно от думи на служебния вътрешен министър Калин Стоянов, който обяви по-рано днес, че има цели три сигнала.

До 10 дни трябвало да има проект за граничния пункт на Малко Търново

Главчев коментира и ситуацията на граничния пункт в Малко Търново, като посочи, че пунктът не отговаря на изискванията, получават се струпвания, особено в празнични дни.

"До 10 дни трябва да ни дадат проект от Агенция "Митници" как да се разшири пункта, след което ще предприемем по-нататъшни стъпки", обясни Главчев. "На пункта има проблем и с пътя, но ако чакаме пътя, никога няма да разширим пункта, така че ще действаме поетапно", обясни още той. 

Главчев коментира още, че на вчерашната му среща с посланиците на страните членки на Европейския съюз, САЩ, Обединеното кралство и Швейцария, всички са изразили подкрепа за включването на България и по суша в Шенген, включително и от Австрия. Очакваме до края на годината това да се случи, добави.