Повишаващите се цени в Турция принудиха централната банка на страната да повиши прогнозите си за годишната инфлация с два пункта.

Очакванията на Анкара са през 2024 г. поскъпването да бъде ограничено до 38 процента.

В края на миналата седмица стана известно, че потребителските цени в Турция през април са се повишили до 69.8 % на годишна база заради образователния, ресторантьорския и хотелиерския  сектор.

Според официалната статистика, чиято независимост и достоверност често е поставяна под съмнение от наблюдатели, цените в образованието са се увеличили със 103,86 %, а тези на ресторантите и хотелите - с 95,82 процента. Поскъпването на хранителни продукти и безалкохолни напитки е било 68,50 процента.

Управителят на централната банка Фатих Карахан е дал сигнал, че при необходимост регулаторът е готов допълнително да затегне паричната политика.

"Решени сме да поддържаме затегната паричната политика, докато инфлацията спадне до нива, съвместими с нашите цели", заяви той на пресконференция днес, цитиран от БТА.  

Основният лихвен процент остава под темпа на инфлацията

Турската централна банка вече е повишила основния лихвен процент до 50 % от 8,5 % през юни миналата година, припомня Блумбърг. По този начин са предприети стъпки за прекратяване на някои от неортодоксалните политики, наследени от предишното ръководство на банката.

Въпреки всичко високият основен лихвен процент в страната остава под нивото на инфлация.

Днес беше отменена разпоредба, задължаваща банките да купуват деноминирани в лири държавни ценни книжа, в случай, че не успеят да покрият определени таргети за набирането на депозити във валута.

Фатих Карахан, който встъпи в длъжност в началото на февруари, обяви, че се очаква инфлацията в Турция да достигне връх през май до 75-76 процента. По думите му след това тя щяла да започне да се понижава.

Гуверньорът на Турската централна банка призна за по-висока инфлация от очакваната. За април например тя е надвишила прогнозите с 0,9 пункта.