Ако решението за промените в движението по бул. "Патриарх Евтимий" падне в съда, ще се съобразим. Доказали сме, че се съобразяваме с решенията на съда и ги изпълняваме. Четем законите, четем разпоредбите и ако падне, ще се промени.

Това заяви кметът на столицата Васил Терзиев, като коментира темата за новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", след като участва със служебния министър на образованието и науката проф. Галин Цоков в откриването на 14-ия Софийски фестивал на науката в "София тех парк", цитиран от БТА. 

За да можем да решим проблемите с чистотата на въздуха в София, трябва да продължим с мерки, които стимулират това. Една от тях е алтернативният транспорт, да можеш да се придвижиш с велосипед, да може да се придвижиш по един тротоар, по който може да се ходи, както и с развитие на градския транспорт. Това са неща, които се случват и отнемат време, и аз ги разбирам хората, тъй като това беше и тема по време на кампанията, каза днес пред журналисти кметът на София Васил Терзиев, попитан за проекта и за протестите на граждани.

На въпрос, че "Европейският център за политики е завел дело срещу решението за организация на движението и дали смята, че има някакви нарушения, защото те се позовават от наредба от 2017 г., столичният кмет отговори: "Според екипа няма, ако има, съдът ще излезе с решение". 

В същото време извинението си към протестиращите срещу реорганизацията на булеварда поднесе Трайчо Трайков. Според него е недопустимо такива решения да се взимат без диалог.

"Бих искал да се извиня за начина, по който Столична община прави реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Фритьоф Нансен". Дори не говоря за достойнствата и недостатъците на самия проект. Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите и че едновременно ще бъдат въведени работещи компенсаторни мерки. Много голям проблем за мен е, че не съм успял да убедя колегите, колко е важно да се работи именно с уважение и мисъл за местната общност, както и че съм допуснал информацията с мен да се споделя умишлено избирателно", заяви той.

Какво следва, ако съдът остави нещата каквито са?

"Подготвили сме доклад до СОС за преминаването на 105-те места от платения паркинг до Националния стадион към синята зона, където да могат да паркират и хората от подзона 2. Също от подзона 2 да може да се паркира двустранно по бул Витоша, а не само по източната част. Готвим и доклад за промяната на времетраенето и цените на зоните за платено паркиране в центъра, с приоритет за живущите в непосредствена близост. Говорил съм с кмета на СО и общински съветници и очаквам добронамерено отношение и съдействие", написа още той.

Но идеята беше всичко това да стане предварително.

В по-средносрочен план съм поискал да проектираме подземен паркинг в района на кръстовището на ул Гурко и бул Васил Левски, за което ни е необходимо съответното финансиране от СО, казва още Трайков.

Утре ще отида и на заседанието на транспортна комисия в СОС, за което разбрах от медиите.

143Toly Uzunova, Boris Stanimirov und 141 weitere Personen