Голямата сила на Пеевски идва от негласуващите. Това каза пред Нова ТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Според него ако в България процентът на гласуващите е като в Германия, Пеевски ще има само 18 депутата в следващия парламент.

Петков заяви, че всички свободни граждани трябва да осъзнаят, че най-голямата сила на задкулисието идва от това, че те не гласуват.

"17,5% от нашите избиратели са твърдо с нас, 7% се чудят дали да излязат и да гласуват. Това е така, не защото вярват, че сме ги предали. Те разбраха, че ние не търгуваме с принципи", заяви Петков.

Той се извини на избирателите за това, че по време на "сглобката" не е имало добра комуникация с тях.

"То не беше случайно. Искахме да направим реформи и в правосъдната система, и в ПВУ законите. Знаехме, че ако се похвалим и разкажем какво се случва, шансът ГЕРБ да ни подкрепят е малък", каза Петков.

Той добави, че е трябвало да минат девет месеца, да се разпадне сглобката и хората да разберат, че не са ги предали.

"Вече знаем за дълбоката сделка, която има между ГЕРБ и ДПС. Тя не е тайна. Пеевски държи голяма част от инфраструктурата на перманентната власт. Това са служби, регулатори, съдебна власт.

Тази власт, за която хората не гласуват, гарантира спокойствие на ГЕРБ, а ГЕРБ, с гласовете си, гарантират, че реална реформа няма да се случи. Докато тази сделка стои там, ние не можем да говорим отново с ГЕРБ", каза Петков.

Той уточни, че когато се седне на дискусия с ГЕРБ, първият въпрос трябва да е дали те ще поканят Пеевски да присъства.

"Вторият въпрос е, когато се правят конкурси за ВСС, регулатори и служби, ще има ли гарантирана квота за някого. Ние не искаме такава. Ако и ГЕРБ не искат, а ДПС не трябва да имат, ако имаме честни конкурси - това означава, че за първи път от 30 години насам хората, които контролират властта задкулисно, ще трябва да я предадат и тя да стане институционална.

Искаме мачове, които не са нагласени. Нашата общност са демократичните проевропейски хора в България. Трябва да покажем, че сме заедно и сме мобилизирани. Така ставаме незаобиколим фактор. Стига сме се съобразявали с всички, време е те да се съобразяват с нас. Този път няма да поемем отговорността на ГЕРБ. Нямаме никакъв проблем да сме в опозиция", казза Петков.

И пое обещания към избирателите, че ако ГЕРБ не приеме споразумението, в което са разписани конкретни реформи в съдебната система, регулаторите и службите, то "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде в опозиция.

Даниел Митов: ГЕРБ расте

ГЕРБ расте. Трябва да видим в какъв мащаб хората ще си дадат сметка, че трябва да гласуват с разум и да забравят емоциите и нагласите, с които се отиваше на избори в ония смутни времена, когато се вдигаха юмруци и се хвърляха какви ли не обвинения. Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов.

"Нямаме представа какви ще са резултатите от вота. Единственото нещо, което трябва да правим в кампанията, е да кажем на нашите, на българските граждани: Стига толкова експерименти. Дайте да се занимаваме сериозно с управлението на държавата", заяви Митов.

Той уточни, че преди да стане въпрос за дискусия между партиите, трябва да се видят резултатите от изборите.

"Точно по правилата на демокрацията, след вота, в зависимост от изхода, се сяда на маса с политически субекти, с които все пак могат да се намерят общи приоритети и тогава се решава дали може, или не може да се състави кабинет", обясни Митов.