Над 190 служители на шест държавни институции са започнали проверка на данъчни складове на "Лукойл" и Държавния резерв.

Акцията беше разпоредена и публично обявена от служебния премиер Димитър Главчев почти веднага след празниците в сряда, 8 май. Тогава той оповести, че досега не е била извършвана подобна физическа инвентаризация.

Сред участниците в проверката са администрациите на Агенция „Митници“, НАП, ГДБОП, Главна дирекция „Национална полиция“ и на Държавния резерв. 

Анализират се наличностите в обекти на две от дружествата на руската енергийна компания в София, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчни складове на Държавия резерв.

"Ще се проверява за съответствието за това какво има по документи и какво има налично като физическо количество на всичките горива", обясни служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов, цитиран от БНТ.

Стоянов увери, че акцията няма да навреди на търговската дейност на двете дружества.

В складовете на руската компания имаше проверка още на 1 януари.

В началото на април в Народното събрание беше създадена и временна комисия, която да разследва обстоятелствата около дерогацията за вноса на руски петрол в полза на дружествата на "Лукойл", опериращи в България. Седемнайсет депутати членуват в нея. На 31 май 2022 г. Европейския съюз се съгласи България да бъде временно изключена от петролното ембарго срещу Русия. Предвидено бе периодът на дерогацията да приключи на 5 декември тази година, но мнозинството гласува да го прекрати още от 1 март.

Министерство на финансите обещава да информира за резултатите от акцията, след като резултатите от нея бъдат обобщени.