Иван Кюранов представя най-новите си творби в изложбата Beauty. Експозицията ще бъде подредена в столичната галерия Vivacom Art Hall на ул. „Оборище“ 5 от 9 до 25 май, съобщават от екипа на галерията, цитирани от БТА.

"Иван Кюранов представя свои последни разработки от сериите Pen-Up, изпълнени в съвременни фотографски и графични техники, картини с акрилни бои от серията Beauty, както и някои непоказвани живописни творби, по които работи през последните години. Изложбата съчетава различни подходи и смесени техники – от  класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал", разказват от екипа на галерията.

По думите им някои изображения са репродуцирани или заснети от самия автор, а други - селектирани от неговия фото-снимков архив (изрезки от списания и брошури от 60-те, 80-те година на ХХ век) или просто подходящи изображения, намерени в интернет.

За своите най-известни в колекционерските среди фототворби Кюранов казва: „Работата  ми  по проекта Pen-Up  по специфичен начин се отнася към контекста на поп-арт изкуството. В този смисъл творбите ми включват в структурата си визуални кодове от различни нива на популярната и “високата”  култура. Основа на композициите са изображения, заснети от контейнерите на характерните „химикалки“, произвеждани в Дания от 50-те до 80-те години на ХХ-ти век”.

Иван Кюранов живее и работи в София. Възпитаник е на Средно-специалното художествено училище за изящни изкуства „Илия Петров“ (Художествената гимназия) в София. Участва в художествения живот в България и чужбина от 1991 г. Работи в областта на съвременното изкуство чрез техниките на живописта и фотографията.  Завършил е Висшия Институт за Изобразителни Изкуства „Н. Павлович“ (НХА), София, специалност живопис при проф.  Добри Добрев (1994). Същата година специализира съвременно изкуство в Академията за изящни изкуства Брера в Милано (ателиета на Диего Еспозито и на Грация Тодери и Габриеле Ди Матео). През 1999-2000 г. отново работи 6 месеца в ателието на Диего Еспозито (програма Еразъм), а през 2004 г. е отново в Брера по Еразъм при Антонио Д’Авоса, (катедра по история на съвременното изкуство). От 2010 до 2015 г. завършва и защитава докторат в НХА в София на тема „Ролята на фотографията за развитието на иновативните форми в съвременното българско изкуство“.