ЕС поздравява новоизбрания президент на Република Северна Македония (РСМ) Гордана Силяновска и очаква с нетърпение да работи с нея.

Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

Според предварителните заключения на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) вторият тур на президентските и редовните парламентарни избори на 8 май в РСМ е преминал в мирна и демократична обстановка. Основните свободи бяха зачитани, въпреки че процесът остава недостатъчно уреден, изтъкват Борел и Вархей. Изборната администрация организира вота ефективно, медийната среда беше свободна.

Но въпреки че изборното законодателство постави основата за демократични избори, някои разпоредби не съответстват на международните изисквания за равния достъп до медиите, отчетността на държавното финансиране и достъпа до правна защита. Последните изменения на Изборния кодекс бяха въведени късно и не отразяват препоръките на ОССЕ, се казва в съвместното изявление.