Ако изборите за Народното събрание бяха в началото на май, коалицията ГЕРБ-СДС би взела 26,5% от гласовете, ПП-ДБ – 16,4%, ДПС – 15,4%, „Възраждане“ – 15,1%, БСП – 8,4%, ИТН – 4,7%.

Това показва от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено за БНТ. Сондажът не е прогноза за изборен резултат, а е моментна снимка на нагласите в преминалите наскоро в България празници, казват от агенцията.

Сред останалите формации е твърде рано за замервания, отчитат от "Галъп". Дори на този етап, обаче личала удобна стартова позиция за листата около Ваня Григорова с 2,5%, „Синя България“ - с 1,5%, а ВМРО с 1,1% ще е явно в битката за единия процент. 

Изследването е проведено за БНТ между 22 април и 2 май 2024 г. сред 808 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

По отношение на изборите за Европейския парламент вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове, закономерно за подобна ситуация, изглеждат сходно с тези за НС, но се открояват и някои специфики, отчитат от "Галъп".

От ГЕРБ-СДС биха взели 26,4% от гласовете, ПП-ДБ – 17,5%, ДПС – 14,9%, „Възраждане“ – 14,7%, БСП – 8,2%, ИТН – 4,5%, „Солидарна България“ – с 2,2%, „Синя България“ – 1,4%, ВМРО – 1,3% и други в борбата за процент към този момент.

Към началото на май сигурността на гласуване на 9 юни за Народното събрание по декларациите на респондентите е 39,4%. От всички гласуващи 3,6% съобщават, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,5% – но тепърва ще се разбере дали и доколко гласуването на национални избори ще увлече и гласуване на европейските, а разликата в избирателните списъци ще внесе допълнителни нюанси. 3,2% декларират твърдо намерение за гласуване с „Не подкрепям никого“ в изборите за български представители за Европейския парламент.