Германската полиция разби днес международна наркобанда с участието и на българи в нея. Тя е внасяла канабис от Испания в Германия, като дрогата е била скрита сред пратки лимони.

По време на полицейската акция са претърсени 21 къщи във Висбаден, Санкт Аугустин и Мюнхен, както и 13 апартамента в Марбея и околностите. Испанската Национална полиция съобщи:

"Разследването разкри и връзки между организацията и видни членове на Hells Angels - както германски, така и испански, както и албанци и българи, всички от които са имали история на трафик на наркотици."

Разследващите са установили общо 21 заподозрени (от 22 до 45 години), за които се смята, че са спечелили милиони от доставките на наркотици.

Следата към наркобандата е започнала с конфикацията на 380 000 евро от френската полиция на границата с Испания още през декември 2022 г. Оттам следите водят към Марбея и Германия.

Германските наркобарони са имали колумбийски бодигардове

Испанската полиция съобщи:

"Лидерите на мрежата - двама германци от ирански и марокански произход - са управлявали ресторант в Пуерто Банус, където са организирали срещи с други наркотрафиканти." Те били "охранявани от въоръжени колумбийци, чиято задача била да ги предпазват от нападения на други престъпни организации или от опити за кражба на стоките им".

През юни 2023 г. са извършени първите конфискации: В Баден-Вюртемберг полицаи откриват 30 килограма трева в кашони с лимони, предназначени за компания във Висбаден. Разследващите прехващат 40-килограмова доставка, арестуват двама заподозрени и откриват доказателства за наличието на склад в Бишофсхайм (Хесен).

Говорителката на полицията Лаура Кауфман-Конрад заяви тогава: "В Бишофсхайм са иззети около 320 килограма хашиш и почти 540 килограма марихуана. По-голямата част от наркотиците са били скрити под палети, пълни с лимони. Арестувани са още трима мъже". По време на по-нататъшните претърсвания следователите откриват 130 кг марихуана, 20 кг хашиш.

Изключително жестока банда

Федералната криминална служба вече обяви: "При осъществяването на своята (...) дейност групата е показала изключително висок потенциал за насилие. Конфронтациите с конкурентни престъпници се характеризираха с палежи, опити за убийства (...), изнудване и лишаване от свобода".

По време на акцията полицията конфискува 180 000 евро, седем огнестрелни оръжия, боеприпаси от различен калибър и 30 килограма марихуана.