В Министерството на електронното управление (МЕУ) започна процесът по удостоверяване на машините за гласуване за предстоящите избори за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни, съобщи БТА.

Екипи на МЕУ заедно със служебния министър на електронното управление Валентин Мундров и наблюдатели от ДАНС тази сутрин влязоха в защитената зала, където ще се извършва тестването на машините. Преди това те оставиха личните си вещи и мобилни устройства отвън. Журналистите наблюдаваха процеса на живо на екран във фоайето на Министерството.

Вчера след края на работния ден Централната избирателна комисия (ЦИК) предостави седемте машини на Министерството на електронно управление, които бяха изтеглени за тестване, съобщи по-късно пред журналисти министър Мундров.

В залата ще бъде извършена проверка за наличността на всички активи, които са предоставени от ЦИК. След тази проверка, ако всичко е налично, ще започне същинската работа по удостоверяването на машините, обясни служебният министър. 

Малко по-рано днес залата, в която ще се извършва защитеното удостоверяване на машините, както сами видяхте, беше отпечатана. Преди това всички експерти, които влязоха в залата, оставиха своите мобилни телефони и електронни устройства, след което попълниха декларации и им бе проведен инструктаж по сигурност, посочи Валентин Мундров. 

Следващата седмица в процеса по удостоверяване на машините се очаква да се включат и външни експерти - от Министерството на отбраната и айти специалисти. 

"Колегите, които влязоха в залата, са основните експерти. Проведена е процедура, в която са участвали външни експерти и на база на това те ще се присъединят в рамките на другата седмица", обясни министърът на електронното управление.  

Той увери, че процесът по сертифициране на машините ще бъде извършен в срок съгласно законодателството, така че да има машинно гласуване на изборите на 9 юни.

На въпрос възможен ли е подобен сценарий с машините, какъвто имаше на местния вот, министър Мундров каза, че са предприели съответните мерки, така че всички да са убедени, че такава ситуация като миналата година няма да се случи.

Той посочи, че всеки гражданин в работно време може да дойде в Министерството на електронното управление и да наблюдава на видео екрана във фоайето процеса по удостоверяване на машините.