Швейцарският певец Немо спечели песенния конкурс на „Евровизия“ в шведския град Малмьо, съобщиха световните информационни агенции.

Немо получи 591 точки с песента The Code.

На второ място е хърватският изпълнител Бейби Лазаня с Rim Tim Tagi Dim и 547 точки, следван от Альона Альона и Джери Хейл от Украйна.

Тяхната емоционална и религиозна песен Teresa & Maria събра 453 точки, уточни ДПА.

Четвърта е Франция с 445 точки, а пета Еден Голан с 332 точки.

„Благодаря Ви толкова много. Надявам се този конкурс да изпълни обещанието си и да продължи да отстоява мира и достойнството на всички хора по света“, каза Немо, като приемаше наградата. "The Code разказва за пътуването, което започнах, когато разбрах, че не съм нито мъж, нито жена“, каза Немо.

Немо е на 24 години и е небинарен. Той излезе на сцената в  розова пола и пухкав розово-червен топ и  балансираше върху движещ се се метален диск, докато изпълняваше песента The Code, която е с оперни елементи.

Швейцария печели конкурса за трети път. Предишният беше през 1988 г. с песента Ne partez pas sans moi на Селин Дион.

Израелката Еден Голан беше приета с освирквания и викове „браво“, но залата замлъкна за изпълнението ѝ. Заглавието на нейната песен трябваше да бъде променено от October Rain („Октомврийски дъжд") по настояване на организаторите, защото беше възприето като алюзия за нападението на „Хамас“, което предизвика израелската атака в Газа. Така то стана Hurricane (Ураган).

Конкурсът, учреден от Европейския съвет за радио и телевизия като аполитичен, тази година премина под сянката на протести заради участието на Израел.  За първи път в историята му участник – нидерландецът Йост Клайн беше дисквалифициран преди финала след инцидент с операторка. Няколко часа след това норвежката водеща се оттегли заради участието на Израел.

Норвежката водеща се оттегли преди финала

Няколко часа преди финала на конкурса за песен на Евровизия норвежката водеща се оттегли, предаде днес ДПА.

Певицата Алесандра Меле обясни решението си във видео в „Инстаграм“, изтъквайки израелските действия в ивицата Газа. „Провежда се геноцид“, каза 21-годишната певица в англоезична публикация. "Отворете очите си. Отворете сърцата си. Нека любовта ви води към истината."

Мотото на Евровизия „Обединени от музиката“ ("United by Music") е причината да се занимавам с музика, посочи Меле. „Но в момента тези думи са просто празни думи.

Певицата, която има и италиански корени, през 2023 г. класира  Норвегия на пето място на Евровизия с "Queen of Kings".

Водещият Ингвилд Хелесен от обществената телевизия NRK замени Меле.

Според информация на NRK и шведската телевизия SVT в шведския град Малмьо, където се провежда събитието, се е състояла кризисна среща.

Представителите на Ирландия, Швейцария и Гърция не участваха в репетицията за традиционното дефиле на участниците по-рано през деня. Ирландецът Бамби Тъг, който многократно критикува участието на израелската певица Еден Голан, също пропусна съботната репетиция.

Бамби Тъг написа в „Инстаграм“, че е имало „проблем“, когато артистите искали да излязат на сцената за парада на знамената.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който е организатор на събитието, заяви, че проучва какво точно се е случило.

Полицията разпръсна пропалестински протест 

Шведската полиция разпръсна в събота преди финала пропалестински протест около залата "Малмьо Арена". Повече от стотина демонстранти развяваха палестински знамена и скандираха лозунга: "Свободна Палестина!". Някои носеха куфии, увити около главите им.

Около залата полицаи качваха демонстранти в многобройните полицейски камионетки, което е сравнително необичайна сцена в скандинавската страна. Полицията, която потвърди, че е използвала сълзотворен газ, се опитваше да изтласка демонстрантите обратно към площада, на който беше разрешен пропалестинския митинг.

Песенният конкурс на „Евровизия“ се провежда всяка година от 1956 г. Излъчва се по телевизиите на участващите държави и привлича голям зрителски интерес. През 2023 г. са го гледали над 160 милиона души. Тази година изчисленията са за 180 милиона зрители.

Конкурсът се завърна в Швеция, след като миналата година го спечели Лорийн за втори път - половин век след победата на АББА. Музикантите от легендарната диско група не участваха в програмата, но на сцената излязоха техни аватари от шоуто ABBA Voyage, припомня БТА.