Среднощна украинска атака с дрон предизвика пожар в петролна рафинерия в руския град Волгоград, в Южна Русия, съобщи в неделя сутрин губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров, цитиран от Ройтерс, на която се позовава БТА.

По думите му пожарът бързо е бил изгасен, а инцидентът се е разминал без жертви.

"В резултат на попадение от дрон с последваща детонация на територията на Волгоградската рафинерия възникна пожар. Противопожарните екипи оперативно изгасиха пожара. Няма жертви", написа Бочаров в "Телеграм".

Руското министерство на отбраната заяви в сутрешния си доклад, че руските сили са прехванали общо осем украински дрона тази нощ, от които един "над територията на Волгоградска област".

Руските въоръжени сили не съобщиха повече подробности за сваления над Волгоградска област дрон и за последиците от падането му.

Рафинерията във Волгоград, която е собственост на гиганта "Лукойл", посочва в уебсайта си, че е "най-големият производител на петролни продукти в Южния федерален окръг" на Русия, към който спадат осем региона в Югозападна Русия.

Рафинерията вече стана мишена на украинска атака с дрон в началото на февруари. При тогавашното нападение също нямаше пострадали.

Украйна, която се бори вече повече от две години с руските сили, нахлули на нейна територия, от началото на годината зачести с ударите по руски военни и енергийни обекти, които понякога се намират доста далеч от руско-украинската граница, отбелязва Франс прес.

Киев казва, че действа в отговор на ударите на руските сили по цивилни обекти, включително по обекти на украинската енергийна инфраструктура.