Американският президент Джо Байдън заяви днес, че прекратяването на огъня във войната между Израел и "Хамас" е възможно "още утре" , ако палестинската групировка освободи заложниците, предаде Франс прес, на която се позовава БТА.

"Още утре ще има прекратяване на огъня, ако "Хамас" освободи заложниците", заяви Байдън на прием за набиране на средства за предизборната му кампания близо до Сиатъл, в северозападната част на САЩ, в дома на бивш изпълнителен директор на "Майкрософт".

В петък директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби посочи ясно, че преговорите са в задънена улица. Според него е много жалко, че последният кръг от преговорите в Кайро не е довел до нищо. 

Тъй като Израел и "Хамас" не преговарят пряко помежду си, Египет, Катар и Съединените щати действат като посредници. 

В навечерието на израелския Ден в памет на загиналите войници и жертвите на тероризма семействата на 38-те заложници, убити от палестинското ислямистко движение, призоваха за достойно погребение на загиналите. 

Опечалените нямат гроб, където да почетат паметта на близките си - заяви Нирит Алон, партньорка на убит мъж. 

"Молим за място за погребение на сина ни, за да намерим утеха и да преминем към следващата глава от нашия тъжен живот", заявиха вчера Хагит и Руби Чен, родителите на Итай Чен.

Моше Ахимас, баща на убития Томер Ахимас, призова правителството да "върне живите и мъртвите". В Деня на възпоменанието семейството му ще застане пред празен гроб. "Вместо Томер има земя от кибуца Нирим, напоена с кръвта му".

Израел съобщи, че е открил нови тунели в ивицата Газа, предаде ДПА.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари съобщи, че е открит "подземен маршрут" в град Зейтун в центъра на изолираната крайбрежна ивица. Оттам терористите са планирали нападения срещу израелските войски. 

В района на Зейтун се провежда мащабна военна операция. Според Хагари са убити около 30 терористи. Десетки оръжия са били иззети в едно училище. В източната част на Рафах в южната част на ивицата е открит и тунел.

Вечерта израелски изтребители са атакували и цели в северната част на ивицата Газа, съобщи говорителят на армията. Сутринта това е било предшествано от евакуация на цивилното население. 

През последните седмици се наблюдават опити на палестинското ислямистко движение "Хамас" да възстанови военните си съоръжения, каза Хагари. "Навсякъде, където имаме информация за такива опити на "Хамас", ще действаме".