Още по време на клетвата си за встъпване в длъжност като президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова произведе сериозен международен дипломатически скандал.

Посланичката на Гърция в Скопие София Филипиду напуснала залата на парламента, след като, докато се кълнеше, Силяновска нарече страната "Македония", а не с конституционното ѝ име.

Случилото се беше съобщено за първи път от депутата от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски в профила си в платформата Х, а изданието "360 градуса" пише, че е получило  потвърждение за това и от посолството на Гърция в страната.

„След указания на Министерството на външните работи на Гърция, посланик София Филипиду напусна залата“, казват от гръцкото посолство за изданието.

Филипиду, заедно с останалите посланици, акредитирани в страната, бе поканена на церемонията.

В предизборната кампания Силяновска твърдеше, че няма да използва конституционното име на държавата "Република Северна Македония", което бе договорено с Гърция през 2018 г., за да започне процесът на присъединяване на Скопие към НАТО. В последните дни медиите в Гърция писаха, че страната внимателно ще следи думите на Силяновска по време на инаугурацията ѝ.

Като открито нарушение на Преспанския договор определи гръцкото министерство на външните работи поведението на Силяновска.

„Този акт нарушава явно Преспанския договор, но и конституцията на съседната страна, която беше хармонизирана с международните ѝ ангажименти“, се подчертава в изявлението на външното министерство на Гърция. 

„Гръцкото правителство, въпреки възраженията, които изрази като опозиция при ратификацията на договора, го зачита като ратифициран международен договор, който има предимство пред всяка друга разпоредба на закона“, се отбелязва в съобщението, съобщава БТА.

Министерството на външните работи в Атина подчертава, че „Гърция в този смисъл заявява категорично, че по-нататъшният напредък в двустранните ѝ отношения със Северна Македония, както и европейският път на последната, зависят от пълното прилагане на Преспанския договор и главно от употребата на конституционното наименование на страната“.

"Клетвата е незаконна"

Последва и реакция от министъра на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че "незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна".

Според Лога това, което трябва да се случи е "или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента), като изпълняващ функцията" на президент.

Министърът на правосъдието на Северна Македония е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

Биляна Ванковска, която също участва в президентските избори, като кандидат на Левица написа във Фейсбук профила си че е хубаво, че Гордана Силяновска не е споменала Северна в клетвата си, но "ако е герой, ще прати нота за прекратяване (на договора) в Атина".

ЕС: Скопие да спазва споразумението с Атина

ЕС изразява съжаление от факта, че новият президент на Северна Македония не използва конституционното име на страната по време на церемонията по заклеването днес.

Това се казва в изявление на Петер Стано – говорител на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

ЕС припомня важността на пълното зачитане на съществуващите правно обвързващи споразумения, включително Преспанското споразумение с Гърция.