Руският президент Владимир Путин сменя министъра на отбраната Сергей Шойгу, съобщава ТАСС като се позовава на публикация в официалния канал в Телеграм на Съвета на Федерацията, горната камара на парламента в Москва. 

За поста се предлага Андрей Белоусов, който в предишни руски правителства е бил вицепремиер.

Сергей Лавров запазва позицията си на външен министър.

Шойгу беше на поста си от 2012 г., припомня Ройтерс. Смяната идва малко над две години от началото на нападението на руската инвазия в Украйна, през които Русия трябваше да се пребори и срещу бунт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин. Неуспехът на Москва в изпълнението на поставените си цели за войната в Украйна и лошата логистика бяха основните причини за предателството на Пригожин, за които главорезът персонално обвини Шойгу. Но до отстраняването на министъра на отбраната така и не се стигна.

С днешното си решение Путин не изпраща Шойгу в пенсия - той ще бъде назначен на поста секретар на Съвета за сигурност на Русия. След 16 години стаж от поста е отстранен един от най-близките съветници на президента и бивш шеф на ФСБ - Николай Патрушев. 

Кой е Андрей Белоусов?

Андрей Ремович Белоусов е роден на 17 март 1959 г. в Москва. Учи икономика в Московския държавен университет и се дипломира с отличие през 1981 г.

Първата по-значима позиция в управлението на Русия получава през 2000 г., когато е назначен за съветник на министър-председателя. От 2006 до 2008 г. е заместник-министър на икономическото развитие и търговията. При последвалите 4 години Белоусов служи като директор на финансово-икономическия отдел в кабинета на руския премиер (по това време - Владимир Путин). На 21 май 2012 г. е назначен за министър на икономическото развитие в кабинета на завърналия се на поста си министър-председател Дмитрий Медведев. 

На 24 юни 2013 г. е назначен за съветник на президента по икономическите въпроси. На 21 януари 2020 г. Белоусов бе поставен на досегашния си пост - първи зам. министър-председател. За кратко обаче бе и и.д. премиер - от 30 април до 19 май 2020 г. - след като министър-председателят Михаил Мишустин (който Путин реши да задържи на власт) се разболя от COVID-19.