Съпругата на украинския президент Олена Зеленска и министърът на външните работи на Украйна  Дмитро Кулеба са на посещение от вчера в Сърбия, съобщи агенция Танюг, на която се позовава БТА.

Това е първото посещение на високопоставен украински представител в Сърбия от началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г., отбелязва сръбската редакция на Радио Свободна Европа.

Визитата започна с обиколка на Градската библиотека на Белград в компанията на съпругата на президента на Сърбия Тамара Вучич. Зеленска разгледа града и средновековната крепост Калемегдан, предаде агенция Танюг. Другите сръбски медии не бяха уведомени за посещението в Белград, уточнява Радио Свободна Европа.

Зеленска посети „Римската зала“ в библиотеката, където са запазени стени от античната епоха, както и „Украинския рафт“ - секцията с украински книги в библиотеката, създадена под патронажа на украинската първа дама. Тя имаше възможността да види и Белградското четвероевангелие от 16-и век – първата книга, отпечатана в Белград. Библиотеката връчи на двете първи дами членски карти и им подари монографии, отпечатани по повод 90 години от основаването на институцията.

Тамара Вучич и Олена Зеленска посетиха и парка Калемегдан и Белградската крепост. Зеленска чу и беседа за историята на Белград, скулптурата „Победител“, Паметника на благодарността към Франция и други символи на сръбската столица. 

В присъствието на съпругите на президентите на Сърбия и Украйна в ректората на Белградския университет бе подписано споразумение за сътрудничество в сферата на науките, образованието и културата между Белградския университет и Киевския национален университет „Тарас Шевченко“. 

Олена Зеленска е в Белград по покана на Тамара Вучич и ще участва в конференция, посветена на психичното здраве, отбелязва се в официалния ѝ Инстаграм профил. На обиколката на двете първи дами присъстваха и сръбският министър на външните работи Марко Джурич и украинският му колега Дмитро Кулеба, както и украинският посланик в Белград Володимир Толкач. 

Сърбия подкрепя териториалната цялост на Украйна, което включва и полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г., отбелязва Радио Свободна Европа. Въпреки че Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз от 2012 г., тя не е хармонизирала външната си политика с тази на Брюксел и не е въвела санкциите срещу Русия, които западните партньори определиха след инвазията в Украйна.

Сръбският президент Александър Вучич се е срещал с украинския лидер Володимир Зеленски три пъти от февруари 2022 г., когато започна руската инвазия – по време на международни форуми в чужбина, както и на регионална среща в Тирана през февруари.

От 2022 г. Сърбия прие хиляди украински бежанци, изпрати хуманитарна помощ на Украйна и обеща да помогне за разминирането на страната в следвоенните ѝ опити за възстановяване.