Президентът Румен Радев няма да наложи вето върху промените в Закона за хазарта. Това става ясно от анонс на утрешния брой на „Държавен вестник“. От прессекретариата на държавния глава потвърдиха пред Клуб Z, че той е подписал указ за обнародване на измененията.

Припомняме, че преди седмица Радев заяви, че обмисля дали да наложи вето върху законовите поправки. Той обясни, че правният му екип преглежда текстовете, за да излезе със становище. В края на краищата президентът е преценил, че няма да спира поправките. В сметката вероятно влиза и сериозната вероятност парламентът да преодолее евентуалното вето. 

Една от основните промени е свързана с рекламата на хазартни игри, която се ограничава силно. Налага се пълна забрана такава да се прави във всички видове медии. Игрални зали няма да има в населени места с под 10 000 жители от един момент нататък.

Със същия закон в последния момент в преходните и заключителни разпоредби депутатите вмъкнаха нулев ДДС ставка за брашното и хляба, както и таван на надценката за хляба от 15 на сто.

Целият закон бе изменен в спешен порядък, след като ГЕРБ и ДПС преживяха своеобразен катарзис - на 24 април те предложиха забраната за реклама на хазарт, като неизменно преди това в годините назад си затваряха очите за това.