Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес отмяната на митата и квотите върху вноса от Украйна и Молдова за още една година.

Мярката е потвърждение на подкрепата за Украйна след продължаващата повече от две години руска агресия и същевременно засилва защитата на европейските фермери по отношение на някои чувствителни селскостопански продукти.

Автономните търговски мерки на ЕС за Украйна ще бъдат в сила от 6 юни т.г. до 5 юни 2025 г. Те включват и два предпазни механизма с цел защита на европейския пазар. Единият от тях ще се задейства автоматично и ще задължи Европейската комисия да върне квотите върху вноса в ЕС на пилешко месо, яйца, захар, овесени ядки, царевица, булгур и мед. Това ще стане в случай, че вносът им надвиши средното аритметично на количествата, внесени през втората половина на 2021 г., през 2022 г. и 2023 г.

За Молдова автономните търговски мерки ще бъдат в сила от 25 юли т.г. до 24 юли 2025 г. Те са под формата на отмяна на митата и засилват защитата на чувствителни селскостопански продукти.