Поне двама българи се кандидатират за членове на Европейския парламент, но от партии в други държави. Това стана ясно на заседания на Централната избирателна комисия (ЦИК) миналата и тази седмица. На тях бе докладвано за две българки, които са номинирани в чужбина. Информацията протича по т. нар. криптиран обмен и цели да не се дублират кандидати и гласоподаватели в списъците в различните държави в Европейския съюз.

Едната номинирана зад граница българка е Ева Мария Попчева. Тя и в момента е европейски депутат от Испания. Представител е на партия „Сиудаданос“ („Граждани“) и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Родена е в Пловдив преди 44 години. Завършва право в Германия. Мести се в Испания през 2007 г. Оттогава живее в Барселона. Преподава конституционно право в местния Автономен университет.

Втората кандидатка е Полина Векова, показа проучване на Клуб Z. Тя е на 32 години и се кандидатира от името на партия в Австрия. Родена е в София.

От 2022 г. е общински съветник от Народната партия в първи район на Виена. Тя е говорител по европейските въпроси на района, както и член на комисиите по култура и градоустройство. Вицепрезидент е и на движенето „Паневропа" в Австрия. Полина е поставена под номер 28 в листата на Народната партия за предстоящите избори за евродепутати. От общо 42 човека само шест са от Виена и тя е сред тях. Вярва в бъдещето на обединена Европа и работи за активното включване на европейските граждани в обществените и демократични процеси в Австрия, пише през април блогът на българите в Австрия „Меланж Булгарен“ (Melange Bulgaren), цитиран от БТА.

„Дойдох във Виена през 2011 година. След като завърших Първа немска езикова гимназия в София, потърсих място, където да продължа образованието си. Първоначалната идея беше да следвам в Германия. Обстоятелствата обаче така се стекоха, че се озовах във Виена. Впоследствие установих, че тази почти случайност всъщност ме е довела на най-точното за мен място“, е разказала Полина Векова за себе си.

В мандата 2014 – 2019 г. още една българка от друга държава бе член на Европейския парламент. Това бе Костадинка Кунева, която бе излъчена от гръцката партия СИРИЗА.