„Имаме проблеми с част от платформите за стрийминг на съдържание, които работят в България, но без превод на български език.“

Това заяви пред журналисти в Брюксел служебният министър на културата Найден Тодоров. Той участва в Съвет „Образование, младеж, култура и спорт“.

Обсъдено е разпространението на тези платформи в ЕС. Има идеи за промяна на европейските правила в тази област, например с въвеждането на изискване част от приходите да бъдат насочвани за производство на европейско съдържание. Някои от министрите са говорили специално за локално съдържание, което да обслужва и регионите, в които тези платформи работят.

Развитието на изкуствения интелект (ИИ) е сред предизвикателствата за културното наследство, изтъкна Тодоров.

„Навлизането на ИИ представлява революция, която ще промени начина и представата ни за живота. Трябва да бъдем изключително внимателни за посоката на неговото развитие. ИИ е математика и не може да бъде нещо добро или лошо, това зависи от нас. Хората в творческия сектор са обезпокоени от навлизането на ИИ и трябва да ги успокоим“, смята той.

Министър Тодоров изтъкна, че при развитието на ИИ се използват материали с авторско право и вече се стига до нарушения на действащото законодателство.

Той бе помолен да коментира и забраната знамето на ЕС да се развява на финала за „Евровизия“, издадена от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

„За това не стана дума, но за мене това е проблем. В крайна сметка ние сме независими държави, но сме част от ЕС. И няма как знамето му да не бъде допускано. Това е мое лично мнение“, отговори Тодоров.