Световната федерация по футбол (ФИФА) върви срещу десетилетна традиция и вероятно ще разреши мачове от определени първенства да се играят на територията на други страни. Очакванията са на настоящия Конгрес на Световната федерация в Банкок правилата, които досега блокираха подобни действия, да бъдат преразгледани, съобщава Асошиейтед прес, като се позовава на свой достоверен източник. 

На запалените фенове едва ли ще им се пътува хиляди километри, за да наблюдават отблизо любимите си отбори, но компании от държави като САЩ и Саудитска Арабия са готови да платят солидна сума пари в опит да организират дербита на свои терени.

Промяната вероятно би се харесала и на нарастващия брой чуждестранни собственици на европейски клубове, включително вълната от американски инвеститори в английската Висша лига, в италианската Серия А и френската Лига 1, както и подкрепяни от държавни фондове отбори като притежавания от принцовете на Абу Даби "Манчестър Сити", контролирания от Катар "Пари Сен Жермен" и "Нюкасъл", който пък е собственост на кралското семейство на Саудитска Арабия.

В момента ФИФА създава работна група от 10-15 човека, които да преразгледат въпросните правила и в рамките на няколко месеца да излязат с предложения за създаването на т. нар. мачове извън територията. Една от целите на лидера на организацията Джани Инфантино е да направи играта атрактивна и за хора, които не са особено заинтересовани от футбола, както и да предложи най-добрите играчи на платежоспособни пазари, които иначе няма как да се докоснат на живо до звездите.

По-ранни опити за подобни действия, включително изиграването на официални испански мачове в САЩ с участието на "Барселона", бяха блокирани. На първо място промоутърите прекалиха с бройката на срещите, които искаха да се организират, а клубовете и самите футболисти също не демонстрират особен ентусиазъм. Затова ФИФА нареди на работна група да намери справедливо решение на този проблем, което да се хареса на всички страни. 

Според източника на Асошиейтед прес немалко представители от Съвета на ФИФА са изначално против идеята мачове да се играят в чужди държави. Смята се, че главният инициатор на това движение е именно Инфантино, уточнява БТА.