„Ботев“ (Пловдив) спечели Купата на България по футбол за четвърти път в историята си.

На финала, игран на националния стадион „Васил Левски“ в София, „канарчетата“ победиха шампиона „Лудогорец“ с 3:2.

Не бяха изминали и 10 минути от началото на мача, а двата отбора вече си разменихфа по един гол. В 4-ата минута пловдивчани откриха резултата с гол на Антоан Конте. А след още 4 минути Квадво Дуа изравни за разградчани.

Въпреки натиска на „Лудогорец“ шампионите отново получиха гол в своята врата. В самия край на първото полувреме Мартин Секулич направи 2:1 за „Ботев“. Вратарят Дамян Христов се сблъска с голмайстора и бе принудително заменен от 20-годишния дебютант Пламен Пепеляшев.

В 58-ата минута „Ботев“ поведе с 3:1 след попадение на Уме Емануел.

„Лудогорец“ успя само да направи загубата по-почетна с гол на Руан Круз в 71-ата минута.

Пак той имаше шанс да вкара финала в продължения. В 8-ата минута на добавеното време съдията Драгомир Драганов свири дузпа за „Лудогорец“ след консултация с ВАР. Руан Круз обаче стреля над гредата.

И така Купата на България отиде при „канарчетата“.

С успеха си „Ботев“ окончателно изхвърли от Европа „Левски“ и съгражданите си от „Локомотив“ (Пловдив), които не могат да отидат по-напред от четвъртото или петото място в крайното класиране. Същевременно тимът прати втория в крайното класиране - един измежду ЦСКА-София и „Черно море“, в най-слабия от трите европейски клубни турнира – Лигата на конференциите.

Причината е, че „Ботев“ ще бъде извън челната шестица в крайното подреждане. Но като носител на Купата на България отборът се класира за Лига Европа.

Така вицешампионът - ЦСКА-София или „Черно море“, отива директно в Лигата на конференциите. Третият ще играе бараж за същия турнир с един от отборите от втората група на плейофите без „Ботев“. Съперник на бронзовия медалист ще бъде ЦСКА 1948, „Арда“ или „Славия“.