Руският президент Владимир Путин пристигна в Китай на двудневно държавно посещение, при което двете страни ще се стремят да задълбочат отношенията си, сближени след решението на Москва да нахлуе в Украйна преди повече от две години. Посещението идва дни след като Русия започна нова офанзива в североизточната Харковска област в Украйна и след визита на американския държавен секретар Антъни Блинкън в китайската столица, при която той предупреди, че ако КНР не ограничи подкрепата си за руската военна кампания, някои китайски банки могат да бъдат санкционирани. Така посещението на Путин е своеобразно предизвикателство към американската закана.

Излъчван на живо по държавната телевизия, кортежът на руския президент от близо 20 автомобила, ескортиран от формация от мотоциклетисти, облечени в церемониални бели униформи, пристигна пред Голямата зала на народа в Пекин към 11 часа сутринта местно време (05:00 часа българско). Там руският лидер бе посрещнат от китайския му колега Си Цзинпин.

Двамата слушаха химните на съответните си страни под гърмящия акомпанимент на оръжеен салют, преди да се разходят по червените килими, за да инспектират китайските войски на церемония по посрещане, която продължи близо половин час. Група деца, наредени до оркестъра, подскачаха и аплодираха, докато Путин и Си минаваха покрай тях, разказва Ройтерс.

В дискусии по-късно Си поздрави Путин като "стар приятел". Той каза на руския президент, че отношенията между Китай и Русия са издържали изпитанието на времето и че те са си предоставили "стратегически насоки" в своите повече от 40 срещи през миналото десетилетие.

"Китай е готов да работи с Русия, за да останем добри съседи, добри приятели и добри партньори", обяви Си, цитиран от държавната информационна агенция Синхуа.

Очаква се двамата лидери да продължат разговорите на чай и разходка в парка, предаде руската агенция РИА Новости.

Путин и Си обявиха партньорство "без ограничения" на зимната олимпиада в Китай - дни преди руският президент да изпрати войските си в Украйна през февруари 2022 г. През март 2023 г., когато китайският лидер посети Москва, той провъзгласи началото на "нова ера" в отношенията на двете страни, докато през октомври, когато Путин беше последно в Пекин, Си говори за "дълбокото приятелство" между двамата мъже.

Преди пътуването 71-годишният Путин обяви, че изборът му на Китай като негова първа чуждестранна дестинация, след като положи клетва като президент за пети мандат, демонстрира "безпрецедентно високото ниво на стратегическо партньорство" между двете страни, както и близкото му приятелство със 70-годишния Си.

"Ще се опитаме да установим по-тясно сътрудничество в областта на индустрията и високите технологии, космоса и мирната ядрена енергия, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори", каза Путин пред китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Двамата лидери ще участват в гала вечер по случай 75 години от признаването от Съветския съюз на Китайската народна република, обявена от Мао Цзъдун след победата на комунистите в гражданската война в Китай през 1949 г.

В интервю за "Синхуа" Путин изглежда изрази подкрепата си за китайския мирен план за Украйна от 12 точки, който Пекин представи на първата годишнина от пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2023 г. Той каза, че предложенията могат да осигурят основа за дискусии и че Москва е "отворена за диалог относно Украйна".

Тази руска опорка не отговаря на истината - Русия отказва да преговаря с Украйна, докато Киев не се откаже от всичките окупирани от завоевателите територии, както и да обяви международен "неутралитет". Украинският президент Володимир Зеленски каза, че преговорите трябва да включват възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски от цялата украинска територия, освобождаване на всички затворници, трибунал за отговорните за агресията и гаранции за сигурността на страната.

Швейцария свиква мирна среща на върха за Украйна, на която ще присъстват поне 50 делегации. Русия не е сред поканените.

Китай твърди, че е неутрален в конфликта, но не е осъдил Москва за инвазията.

"Полезният" Путин

Кремъл обяви в изявление, че по време на разговорите си тази седмица Путин и Си ще "обсъдят подробно целия набор от въпроси, свързани с всеобхватното партньорство и стратегическото сътрудничество" и ще определят "нови насоки за по-нататъшно развитие на сътрудничеството между Русия и Китай". Двете страни поясниха, че искат да преработят международния ред в съответствие със собствените си виждания за това какъв трябва да бъде светът - многополюсен, без зловредното по думите им влияние на "колективния Запад".

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва и Пекин играят "основна балансираща роля в глобалните дела" и че посещението на Путин ще "укрепи съвместната ни работа". И двете страни са членове с право на вето в Съвета за сигурност на ООН, заедно със САЩ, Обединеното кралство и Франция.

Не трябва да подценяваме "ползата" от Русия като приятел за Китай, обяви Сари Архо Хаврен, сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), пред "Ал Джазира".

"Русия е ценен партньор в изместването на САЩ и промяната на глобалния ред към благоприятен за Китай и Русия. Русия също така вижда Тайван като неразделна част от Китай и вече видяхме спекулации относно сценария на война в Индийско-Тихоокеанския регион и дали Русия ще се притече на помощ на Китай при евентуални военни действия".

Москва изгради все по-тесни връзки с Пекин, като насочи по-голямата част от енергийния си износ към Китай и внесе високотехнологични компоненти за военната си индустрия от китайски компании на фона на западните санкции.

Двете страни също задълбочиха военните си връзки, провеждайки съвместни учения в Японско море и Източнокитайско море и организирайки обучение на сухопътни сили на териториите си.

Китай засили агресивните си маневри край самоуправляващия се Тайван, докато островът се подготвя за встъпването в длъжност на 20 май на определяния от КНР като "сепаратист" Уилям Лай, който беше избран за президент на изборите през януари.

Пекин възприема Тайван за своя територия и не изключва употребата на сила за постигане на заветното обединение.