На 18 май 2024 г., за 20-и път София се присъединява към Европейската нощ на музеите. Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община.

И тази година, жителите и гостите на столицата ще имат безплатен достъп до редица изложби, концерти, работилници, филми и обиколки с екскурзовод в музеите на града, предава БНР.

Тази година Европейската нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите, честван за първи път през 1978 г. Целта на празника е да се повиши информираността за ролята на музеите в обществото.

Европейската нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание.

Националната програма за отбелязване на традиционната европейска инициатива, изготвена от дирекция ,,Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ на Министерството на културата включва: тематични изложби, концерти и разнообразни арт прояви, както и специални събития, посветени на нощта. В инициативата ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход.

Програмата за събитието бе публикувана от Министерство на културата. Може да я видите ТУК.