Шестнадесет жени, някои от които са били непълнолетни по време на предполагаемите инциденти, обвиняват илюзиониста Дейвид Копърфийлд в сексуално насилие, разкрива разследване на в. "Гаридън". 

Адвокатите на Копърфийлд обявиха обвиненията за несъстоятелни и напълно неверни.

Три от жените твърдят, че известният маг ги е упоил, преди да правят секс. Над половината от потърпевшите са били под 18 години, някои дори на 15 години, макар че може би той не е знаел точната им възраст, уточнява изданието.

Обвиненията обхващат доста дълъг период - от края на 80-те години на миналия век до 2014 г.

Американското издание на "Гардиън" информира, че е разговаряло с повече от 100 души, проверило е полицейски и съдебни документи по време на разследването, което обхваща споменатия период.

Адвокатите на 67-годишния Дейвид Копърфийлд казват пред в. "Гардиън", че клиентът им отрича да е извършил каквото и да било нарушение и "никога не се е държал неподходящо с когото и да било, още по-малко с непълнолетни". В писмения отговор те добавят, че истинският образ на Копърфийлд включва "неговата доброта, скромност и уважителното отношение и към жените, и към мъжете". Освен това илюзионистът горещо подкрепял движението #MeToo. А и преди това имало фалшиви обвинения срещу него.

През 2018 г. той беше обвинен в сексуално посегателство от бившия американски модел Бритни Луис. Тя твърдеше, че е била дрогирана и сексуално насилвана три десетилетия по-рано, когато е била на 17 години. Тогава Копърфийлд отхвърли обвиненията на манекенката. Луис е сред 16-те обвинителки на мага, с които в. "Гардиън" е разговарял. 

Друга жена разказва пред изданието, че е имала също подобно преживяваване, като тя и приятелката ѝ били упоени. Така и двете не били в състояние да дадат съгласието си - дали искат да правят секс с него.

"Никога не бих казала това, ако не вярвах искрено, честно пред Бога, че бях упоена по това време", казва "Джилиан" (името на жената е променено - бел. ред), която обяснява, че се съгласила да се срещне с Копърфийлд на по питие след едно от неговите представления през 1993 г.

Други жени обвиняват илюзиониста, че ги е докосвал на сцената по време на представленията си.

Дама, представяща се с псевдоним, пък казва, че се е запознала с Дейвид Копърфийлд, когато била на 15 години. През следващите години той й се обаждал късно вечер и ѝ изпращал подаръци. Когато била на 18 години, двамата имали сексуална връзка по взаимно съгласие, отбелязва жената.

Разследването на "Гардиън" стига до повтарящи се мотиви в разказите на жените - Копърфийлд им предлагал да им помогне с кариерата им като модели, той опитал да поддържа контакт и с тях, но и с родителите им.

Името на Дейвид Копърфийлд бе сред изброените в съдебните документи, свързани с делото на Джефри Епстийн - американския финансист, който се самоуби в затвора през 2019 г., преди да бъде изправен пред съда за сексуални престъпления и трафик на хора. Фактът, че името му е включено в списъка, обаче не означава, че магът е участвал в незаконно или неприемливо поведение.

"Нашият клиент не е знаел нищо за ужасяващите престъпления на Епстийн", казват адвокатите на илюзиониста пред в. "Гардиън".

Илюзионистът е най-известен с това, че накара Статуята на свободата да изчезне, а през 90-те години на миналия век имаше връзка с германския модел Клаудия Шифър, припомня АФП.

През октомври 2023 г. беше широко разгласено, че Копърфийлд в сътрудничество с международната благотворителна организация Save the Children ще направи илюзия, в която ще накара Луната "да изчезне". Събитието беше насрочено за февруари 2024 г.

Но това не се случи. А от Save the Children махнаха съобщението за него от сайта си, като пред "Гардиън" официално потвърждават за края на сътрудничеството си с Копърфийлд на 4 януари 2024 г., т.е. ден, след като името на илюзиониста се появи сред споменатите в делото "Епстийн".

В Инстаграм самият Копърфийлд публикува на 29 февруари, че не се е отказал "да изчезва" Луната, но правил нововъведения, които изисквали допълнително време.