Няма виновен за изчезването на тефтерчетата на бившия председател на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, разбра се отговор на Софийска градска прокуратура на въпрос на "Дневник".

"В случая не са установени данни за извършено нарушение от страна на водещия разследването или други длъжностни лица във връзка със съхранението и предаването на конкретни веществени доказателства. Следва да се посочи, че няма законово изискване и специални правила за приемането и предаването на писмени доказателства", пише в отговора от СГП.

Проверката, която беше назначена през ноември, е водена от двама заместник-градски прокурори, след което констатациите им са изпратени "за запознаване и анализ" от Софийската апелативна прокуратура, която ги е и потвърдила. 

В края на декември 2014 г. второинстанционен състав на Софийския апелативен съд потвърди присъдата му от 3 години и половина. Златанов бе признат за виновен за това, че не е изпълнил служебните си задължения с цел да набави за другиго облага и да причини другиму вреда, като  от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици за същата комисия. Очаква се да се произнесе ВКС след обжалването.

Проверката беше назначена през ноември, след като стана ясно, че от автомобила на пенсионираното вещо лице Стефан Бенчев са изчезнали тефтерите, които той е трябвало той да изследва. Задачата му е била възложена изненадващо и въпреки че по същото време оригиналите бяха поискани от Софийския апелативен съд.