Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов съобщи, че „Булгаргаз” претендира за 400 млн. евро претърпени вреди от „Газпром”.

Причината за това са прекратените преди над 2 години газови доставки от руската компания за „Булгаргаз”. Москва спря да подава течно гориво от 27 април 2022 г., два месеца след като Русия нахлу в Украйна.

Тогава Полша също бе засегната от хода на Москва.

Малинов определи срок от 1 месец, за да се уреди доброволно българската претенция. Той предупреди, че ако това не се случи, ще последва иск в Париж.

„Съгласно предвидените клаузи, които имаме с „Газпром експорт”, първо ще претендираме претенцията към компанията и ще дадем кратък срок за доброволно уреждане на претенцията.

Ако това не се случи, ще заведем дело пред Арбитражния съд към Международната промишлена палата в Париж”, заяви служебният министър на енергетиката.

Малинов обяви и че 13 компании са проявили интерес да получават газ през Турция чрез договора с "Боташ". От тях 10 са подали оферти. Турската компания ще направи отстъпка за България от над 11,5 млн. лв. за месец юни, посочи още той.

Часове след анонса на Малинов, че предстои обявяване на търг за неизползвания капацитет от договора с „Боташ“, "Булгаргаз" пусна две процедури за регазификация, съхранение и пренос на газ.

Според изискванията участниците трябва да имат опит в доставките на втечнен природен газ и да са доставили значителни количества през последните три години. Те също така трябва да са с ясна собственост. Природният газ следва да идва от държави, които не са били санкционирани и не са им налагани други търговски ограничения.

Токът няма да поскъпне с 30 процента

Eнергийни експерти съобщиха, че увеличението на тока за битовите потребители от 1 юли няма да бъде с 30 процента, както се очакваше. В понеделник АЕЦ "Козлодуй" ще изтегли внесеното заявление в КЕВР, в което настояваше за такъв скок.

"Булгаргаз", от своя страна, ще предложи 8 % поскъпване на природния газ от юни, а не с 11 процента.